Poruka neofašistima: Uvreda, životinje...

Sve političke i sindikalne snage u Italiji osuđuju jučerašnje nerede grupa ekstremne desnice u Rimu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.06.2020.

12:06

Poruka neofašistima: Uvreda, životinje...
EPA-EFE/ ANGELO CARCONI

Gradonačelnica Virdžinija Radži je napisala na svojoj Fejsbuk stranici “da su demonstranti životinje, da su na sceni bili ekstremizam i opasna ideologija koji su uzeli za pravo da prete, ruše, uništavaju i da drže u strahu ceo grad.”

“To je uvreda za Rim i sve njegove građane”, objavila je gradonačelnica Rima.

Predsednica desničarske partije “Frateli Italija”, Džordža Meloni je za list “La Stampa” rekla da nemaju nista zajendičko sa ultrasima i pokretom “Forza Nova” koji su divljali u Rimu.

“Nemamo ništa sa tim grupama, oni su daleko od nas”, rekla je Meloni.

Potpredsednik vlade Andrea Matarela je u tvitu naipsao “da je reč o dvostrukom anti-demokratskom napadu koji se mora osuditi”, a predsednik nacikonalnog udruženja novinara Italije Karlo Verna je nerede ultradesničarskih organizacija u Rimu ocenio kao “šamar demokratiji i slobodi štampe”.

“Ovo je još jedan dokaz koliko su opasne pristalice neofašističke i neonacističke ideologije", izjavio je poslanik Demokratske stranke Valter Verini, a zamenik ministra unutrašnjih poslova Mateo Mauri ocenjuje napade na novinare i snage reda kao "vrlo ozbiljne, podmukle i namerne", pise agencija Ansa.

Pripadnici ekstremne desnice i najradikalniji navijači oržali su juče antivladin protest u Rimu tokom kojeg su se na kratko sukobili s policijom i novinarima.

Neofašisti ekstremno desničarskog pokreta Forca Nuova pozdravljali su i fašističkim pozdravom, prenosi AP.

U jednom trenutku nekoliko demonstranata pokušalo je da otera novinare gađajući ih flašama i petardama.

Reagovao je kordon policije koji se približio demonstrantima nakon čega je usledila višeminutna napetost. Demonstranti su se neršto kasnije razišli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: