"Samo Rusija i Kina imaju korist od nesloge NATO"

Poslanici konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel kritikovali su odluku američkog predsednika Donalda Trampa da povlači 9.500 vojnika iz Nemačke.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.06.2020.

17:53

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Broj američkih vojnika u Nemačkoj na taj način biće smanjen sa sadašnjih 34.500 na 25.000, ističe Rojters.

"Ti planovi ponovno pokazuju da Trampova administracija zanemaruje elementarne zadatke vođstva: uključenost savezničkih partnera u procese donošenja odluka", rekao je portparol za spoljnu politiku kluba poslanika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Johan Vaderpul.

On je dodao da svi partneri NATO imaju koristi od kohezije Alijanse, a da samo Rusija i Kina, kako tvrdi, imaju koristi od nesloge.

"Na to bi trebalo obratiti više pažnje u Vašingtonu", rekao je Vaderpul.

On je pozvao Evropljane da se probude kako bi se bolje pozicionirali u pogledu bezbednosne politike.

Andreas Nik, koji je kao i Vadepul član parlamentarnog odbora za spoljnu politiku Nemačke, rekao je za Dojče vele da postoje pokazatelji da odluka Trampa "nije tehnička već čisto politički motivisana".

Jedan američki zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, rekao je u petak da je ta odluka posledica višemesečnog rada načelnika Generalštaba američke vojske Marka Milija i da ni na koji način nije povezana s napetostima između Trumpa i Merkelove, koja je osujetila planove Trampa da ovog meseca organizuje sastanak G7 i pozove na njega Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: