Italija i Španija traže zajedničko otvaranje granica u EU

Premijeri Italije i Spanije uputili su zajednicko pismo - poruku predsednici Evropske Komisije Ursuli von der Lejen.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.06.2020.

12:04

Italija i Španija traže zajedničko otvaranje granica u EU
Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

Poslato je pismo sa zahtevom da zemlje clanice EU, zajednicki i koordinisano otvore međusobne granice, pise italijanska novinska agencija Ansa.

“Ne trazimo nikakvo popustanje, sve treba da je bazirano na cinjenicama, ali je potrebno odagnati ideju da još uvek postoje ''zaražene'' zemlje i pokazati kako je sada moguće sigurno putovati i u Italiju i u Spaniju”, pisu dva premijera.

U pismu isticu da se otvaranje unutrašnjih granica mora se sprovodi koordinisanoi nediskriminatorski na temelju jasnih, zajedničkih i transparentnih epidemioloških kriterija.

Komesar za unutrasnje poslove EU Jalva Dzonson izjavila je nakon onlajn sastanka sa svojim kolegama zemalja clanica da ce granice unutar EU biti “sasvim otvorene do kraja juna, da ce mnoge zemlje otvoriti svoje granice vec 15 juna, ali neke zemlje kazu da jos nisu spremne”, prenosi Ansa.

Italijanski ministar inostranmih poslova Luidzi Di Majo u Nemačkoj prvoj poseti nakon pandemije, dobio je uverenje da ce vlada u Berlinu otvoriti svoje granice prema Italiji, Svajcarska je takođe potvrdila da ce granice otvoriti za 10 dana.

“Bitka za otvaranje granca” je vazna jer svaka zemlja pokusava da od turizma nadoknadi deo privrednih gubitaka nastalih krizom pandemije koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: