"Amerika je u velikoj meri savladala pandemiju"

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je danas da je Amerika "u velikoj meri" savladala pandemiju kovida 19.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2020.

18:25

Getty images/ Tasos Katopodis

Od novog koronavirusa u SAD i dalje svaki dan umire oko 1.000 ljudi.

Komentarišući iznenađujući pad stope nezaposlenosti u maju u odnosu na april predsednik SAD je pohvalio "snagu" američke privrede.

"Ta snaga nam dozvoljava da nadvladamo tu užasnu pandemiju i u velikoj meri smo je savladali", rekao je on na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Stopa nezaposlenosti u SAD u maju pala je na bolje od očekivanih 13,3 odsto, ali to je i dalje visoko i jednako je nezaposlenosti za vreme Velike depresije. Pad u odnosu na april bio je iznenađenje, pošto su neki stručnjaci očekivali da će stopa nezaposlenosti biti 20 odsto u maju.

Tramp je rekao da su donošene sve odluke koje je trebalo da se donesu, mada je njegovo upravljanje krizom u pandemiji često kritikovano.

On je rekao da su SAD napravile "veliki korak" ka svom "oporavku" i da će naredni meseci pokazati da je ekonomija, koja je bila zdrava pre epidemije i mera izolacije, ponovo početi da raste.

Tramp je ponovo pozvao guvernere američkih država u kojima su još na snazi mere izolacije i druge restrikcije uvedene zbog suzbijanja epidemije da ih ukinu.

"Hoćemo jednostavno kraj mera restrikcije u tim državama", rekao je Tramp i dao uveravanja da je situacija dobra tamo gde su restrikcije ukinute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: