Afera "Ibica" otkrila nesaradnju ministarstava

Drugi dan rada parlamentarnog istražnog odbora o korupcionaškoj aferi "Ibica" pokazao je da nema saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa

Izvor: B92

Petak, 05.06.2020.

16:26

Afera
Ilustracija: Getty images/Johannes Simon Staff

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer, tokom ispitivanja od Odbora, rekao je da nije informisao ministarku pravosuđa Almu Zadić o otkriću novog materijala u slučaju "Ibica".

Nehamer tvrdi da je bilo obavešteno tužilaštvo i da se očekivalo da ta institucija obavesti nadležnu ministarku.

Zadić je kazala da je o zapleni novog materijala saznala iz medija, i da bi taj novi materijal trebalo što pre biti prosleđen Istražnom odboru parlamenta.

Ona je kazala da je taj materijal trebalo da bude dostavljen, ne samo tužilaštvu u Beču, već i Tužilaštvu za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije.

Inače, reč je o novim snimcima vezanim za slučaj koji je „srušio“ nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije i ranijeg vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea i njegovu „desnu“ ruku Johana Gudenusa.

Leta 2017. Štrahe i Gudenus su navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudili državne poslove za finansijsku pomoć stranci.

Oni su upali u klopku jedne grupe ljudi oko jednog bečkog advokata, koji su taj materijal pokušali da prodaju, a video-snimci dospeli su u javnost pre godinu dana, neposredni pred izbore za Evropski parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: