Erdogan povukao neočekivan potez: Rešio sam da otkažem FOTO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odustao je od odluke o uvođenju dvodnevnog policijskog časa u petnaest provincija, koja je mnoge iznenadila.

Izvor: Beta

Petak, 05.06.2020.

13:11

Erdogan povukao neočekivan potez: Rešio sam da otkažem FOTO
Foto: EPA-EFE Murat Kula

Erdogan je preko Tvitera napisao da odustaje od te odluke zato što bi ona imala "različite socijalne i ekonomske posledice".

On nije više obrazlagao, ali iznenadna odluka ranije danas o ponovnom uvođenju policijskog časa za vikend zbunila je ljude i mnogi su požurili da otkažu karte za voz ili avion ili druge planove putovanja.

"Nisam imao srca da dozvolim našim građanima koji su počeli da reorganizuju svoje dnevne živote posle dvoipomesečnog prekida da pate", rekao je Erdogan.

On je međutim pozvao građane da nose maske, da se drže prakse socijalnog distanciranja i da održavaju visok nivo higijene da bi se čuvali od zaraze koronavirusom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo naredbu o ostajanju kod kuće za 15 provincija uključujući Istanbul i Ankaru, iako je u zemlji ukinut niz restrikcija ranije ove nedelje pošto je usporeno širenje koronavirusa. Obnovljen je domaći vazdušni saobraćaj, restorani su počeli da primaju goste, otvorene su plaže, bazeni, parkovi, teretane i muzeji.

Član turskog naučnog savetodavnog tela rekao je da je novi vikend policijski čas najavljen zbog porasta slučajeva zaraženih koronavirusom u jugoistočnim gradovima Gazijantep i Dijarbakir, kao i u nekim mestima na obali Crnog mora. On je takođe rekao da broj slučajeva u Ankari nije opao.

Strahujući od mogućih negativnih posledica na privredu koja je već u teškoćama, turske vlasti su uvodile kratak policijski čas za vikend ili za praznik, umesto duže izolacije.

Takođe je zabranjeno starijim od 65 i mlađim od 18 da izlaze iz kuće sem određenih dana u nedelji. Te restrikcije su još na snazi.

Turska planira da obnovi međunarodne letove sa 40 zemalja u junu, počevši 10. juna sa letovima za Bahrein, Bugarsku, Katar, Grčku i severni Kipar, koji samo Turska priznaje.

U zemlji je prijavljeno više od 167.000 slučajeva koronavirusa i 4.630 umrlih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: