Ustavni sud Hrvatske: "Za dom spremni" nije u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Hrvatske saopštio je da pozdrav "Za dom spremni" nije u skladu sa Ustavom zemlje, prenela je danas Hrvatska radio-televizija (HRT).

Izvor: Beta

Petak, 05.06.2020.

20:27

Ustavni sud Hrvatske:
EPA/Lynn Bo Bo

U odnosu na pozdrav "Za dom, spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasan stav da je "reč o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske i da taj pozdrav nije u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske".

Ustavni sud je odgovorio na pitanja za komentar odluke sednice sudija Visokog prekršajnog suda, koji su pre dva dana saopštili da pevač Marko Perković Tompson ne čini prekršaj u izvođenju pesme "Čavoglave" koja počinje pozdravom "Za dom spremni".

Ustavni sud je naveo da ne komentariše odluke drugih sudova, ali je ranije već pomenuo stav o tom pozdravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: