Iranski profesor oslobođen otpužbi vratio se kući iz SAD

Iranski profesor koji je oslobođen optužbi za krađu trgovinskih tajni u Sjedinjenim Državama novembra prošle godine vratio se danas u Iran.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Doglikehorse
Ilustracija: Depositphotos/ Doglikehorse

Sajrus Ezgari, profesor nauke o materijalima, star 59 godina, optužen je u aprilu 2016. godine, a novembra prošle godine proglašen je nedužnim.

Nadležni organi u SAD su u maju saopštili da će Ezgari, koji je u međuvremenu testiran i bio pozitivan na koronavirus, biti deportovan čim bude izlečen, prenosi Rojters.

Teheran i Vašington negirali su da je puštanje Ezgarija na slobodu deo dogovora o razmeni zatvorenika između ove dve zemlje.

Pandemija je dovela do toga da Iran, jedna od zemalja na Bliskom istoku najteže pogođena kovidom 19, privremeno pustiti na slobodu neke od zatvorenika kako bi sprečila širenje virusa.

Sredinom marta američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da Teheran razmatra da oslobodi neke zatvorenike iz SAD nakon što je Majkl Vajt, veteran američke mornarice, koji je u zatvoru bio od 2018. godine, pušten na slobodu zbog zdravstvenih problema. Vajt je po puštanju na slobodu ostao u Iranu.

Decembra prošle godine iranski ministar spoljnih poslova izjavio je da je Teheran spreman na razmenu zatvorenika sa Amerikom i da je "lopta na terenu SAD", kako je napisao na Tviteru.

strana 1 od 533 idi na stranu