Američki sud presudio da su Iran i Sirija odgovorni za napade u Izraelu

Sud u SAD je presudio da su Iran i Sirija odgovorni za naknadu štete za američke građane ranjene i ubijene u nizu napada Palestinaca u Izraelu

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/Jan Pietruszka
Ilustracija: Deposit photos/Jan Pietruszka

Uključujući ubistvo veterana vojske SAD.

Sudija Randolf D. Mos iz okružnog suda SAD u okrugu Kolumbija je presudio da Amerikanci ranjeni i ubijeni u napadima Palestinaca imaju pravu na odštetu Irana i Sirije jer su te zemlje obezbedile "materijalnu podršku" ekstremističkim organizacijma Hamasu i palestinskom Islamskom džihadu.

Sud još nije odredio obim odštete, a naredbu su tokom vikenda postavili onlajn federalni sudovi.

Sirija, Iran i iransko Ministarstvo za informacije o bezbednosti su navedeni kao okrivljeni u tom slučaju ali nisu učestvovali u sudskom postupku.

Naplata štete biće veliki izazov.

Američki sudovi su i ranije naređivali Vladi Irana da plati stotine miliona dolara porodicama Amerikanca koje su ubili palestinski ekstremisti.

Međutim, pošto Iran i SAD nemaju diplomatske odnose, naplata štete nije bilo.

Tejlor Fors je američki vojni veteran koji se školovao u Izraelu 2016. godine, kada ga je u Tel Avivu ubio jedan palestinski napadač.

Kongres je kasnije usvojio Akt Tejlor Fors na osudsnovu čega se uskraćuje fondovi Palestincima za koje se tvrdi da se koriste za nagrađivanje porodica napadača.

strana 1 od 533 idi na stranu