U kojim situacijama je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje?

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je juče novu državnu doktrinu o upotrebi nuklearog oružja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images/Bill Ingalls
Ilustracija: Getty Images/Bill Ingalls

U doktrini se, između ostalog, kaže da će Rusija biti spremna da upotrebi nuklearno naoružanje ili druga vojna sredstva masovnog uništenja ukoliko se slično naoružanje bude koristilo protiv nje ili njenih saveznika.

To se predviđa i ukoliko se suoči sa nenuklearnom agresijom koja predstavlja pretnju po državu ili udar na ruske odbrambene nuklearne kapacitete, izvestila je u utorak agencija TAS.

Putin je juče potpisao dekret kojim se odobrava primena nove državne doktrine o upotrebi vojnih nuklearnih kapaciteta Rusije.

U dokumentu se navodi da ruski predsednik sme, ukoliko je to neophodno, da informiše vojsku, političko rukovodstvo drugih zemalja ili međunarodne organizacije o spremnosti da upotrebi nuklearno naoružanje, o odluci da će upotrebiti to isto naoružanje, kao i o činjenici da je nuklearno naoružanje već upotrebljeno.

"Državna politika o upotrebu nuklearnog naoružanja je defanzivna s ciljem da se u pripravnosti drže nuklearni potencijali na nivou koji će obezbediti nuklearno odvraćanje i garantovati državni suverenitet i teritorijalni integritet Rusije", navodi se u dekretu.

"Na agresiju odgovara totalitet ruskih vojnih kapaciteta, u koje spada i nuklearno naoružanje", precizira se u dokumentu i ukazuje da svaki potencijalni neprijatelj mora biti u neizvesnosti o jačini, vremenu i mestu mogućih ruskih nuklearnih udara.

strana 1 od 533 idi na stranu