"Amerika se prema drugima ponaša kao policajci prema Flojdu"

Vrhovni lider Irana Ali Hamenei uporedio je pogibiju Afroamerikanca Džordža Flojda sa ponašanjem Vašingtona prema drugim zemljama.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH
EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH

"To što policajac potpuno hladnokrvno, kolenom pritiska crnca tako da ovaj umre, bez obzira na molbe, dok drugi policajci gledaju i ništa ne preduzimaju - nije ništa novo, to je suština Amerike. Upravo su se tako ponašali prema čitavom svetu – Avganistanu, Iraku, Siriji, prema mnogim drugim zemljama", rakao je on.

Kako je rekao u govoru povodom godišnjice smrti vođe iranske revolucije ajatolaha Homeinija, ono što se sada dešava u različitim američkim gradovima i državama je manifestacija one realnosti koju su u Americi krili, prenosi Sputnjik.

"Ničeg novog u tome nema", dodao je Hamenei.

Širom Amerike već nedelju dana besne protesti posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Najmanje 40 gradova uvelo je policijski čas, ali su u mnogima demonstranti izašli na ulice uprkos tome. U 23 države aktivirani su pripadnici Nacionalne garde. Predsednik Donald Tramp je prethodno objavio mobilizaciju vojske da zaustavi nasilje.

strana 1 od 533 idi na stranu