Osmi dan protesta, još jedna noć nemira: Hiljade uhapšenih, ranjeno petoro policajaca FOTO

Nastavljaju se protestii protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2020.

09:25

Osmi dan protesta, još jedna noć nemira: Hiljade uhapšenih, ranjeno petoro policajaca FOTO
Tanjug/AP Photo/Wong Maye-E

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trampovih pretnji za primenom veće sile.

Demonstranti su promarširali ulicama Vašingtona, Njujorka i Los Anđelesa.

Stotine ih se okupilo kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bele kuće gde su u ponedeljak mirni protestanti rasterani suzavcem kako bi američki predsednik Donald Tramp mogao da prođe do obližnje crkve i fotografiše se s Biblijom u ruci.

Čini se da savezna vlada planira snažnije da odgovori na novi talas demonstracija u Vašingtonu.

"Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je u utorak glavni državni tužilac Vilijam Bar.

Vašington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Bar u ponedeljak zatražio od policije da rastera protestante ispred Bele kuće.

Većinom mirni protesti proteklih dana povremeno su obeleženi nemirima i izgredima po noći.

Četvoro policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u Sent Luisu i jedan u Las Vegasu tokom sukoba s demonstrantima.

Uhapšene su hiljade demonstranata u gradovima širom zemlje, ima i povređenih.

Tramp je zapretio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podržava mirne proteste.

Guverneri Njujorka, MAsačusetsa, Mičigena i Ilinoisa su među onima koji su odbacili Trampov poziv na snažniji odgovor na proteste.

Policijski čas uveden je u Kaliforniji, Njujorku, Vašingtonu, i drugim urbanim područjima. Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni su u nekim saveznim državama, ali većinom kao ispomoć.
Tanjug/Sean Meagher/The Oregonian via AP
Demokratski kandidat za Belu kuću Džo Bajden optužio je u utorak Donalda Trampa da je Sjedinjene Države pretvorio u "bojno polje".

"Neću manipulisati strahom i podelom. Neću raspirivati mržnju", poručio je Bajden američkim biračima u svom govoru u Filadelfiji, gradu kojeg prate stalni protesti i nasilje.
Tanjug/AP Photo/Wong Maye-E
Kako se približavaju izbori, Trampu opada podrška prema nekim nacionalnim anketama, ali analitičari upozoravaju da u ovoj fazi tim brojkama ne treba pridavati veću pažnju. Pentagon rasporedio 1600 vojnika u okolini Vašingtona

Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolini Vašingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je u sredu Pentagon nakon što su nastavljeni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

"Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Vašingtonu D.C.", saopštio je portparol PEntagona Džonatan Rat Hofman.

Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti".

Republikanski predsednik zapretio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne proteste.

Većina Amerikanaca podržava proteste, ne odobravaju Trampove pretnje

Tanjug/AP Photo/Wong Maye-E
Većina Amerikanaca podržava proteste širom zemlje zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i ne odobravaju reakciju američkog predsednika Donalda Trampa na nemire, pokazuju u srijedu rezultati ankete koju su proveli Rojters i Ipsos.

Prema anketi provedenoj u ponedeljak i utorak, 64 posto odraslih Amerikanaca "naklonjeno je demonstrantima", a 27 posto ih ne podržava.

Većina, više od 55 posto Amerikanaca ne odobrava odgovor američkog predsednika na proteste, uključujući njih 40 posto koji to "snažno" ne odobravaju.

Odvojena anketa Rojtersa i Ipsosa pokazuje da prednost Džoa Bajdena nad Donaldom Trampom iznosi 10 postotnih bodova, najviše otkad je Bajden početkom aprila izabran za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima.

Tramp je zapretio raspoređivanjem američke vojske kako bi ugušio proteste, a Bajden ga je u utorak optužio da je "pretvorio zemlju u bojno polje podeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova".

Na izborima 3. novembra 47 posto birača planira da glasa za Bajdena, u poređenju s 37 posto koji favorizuju Trumpa.

Amerikanci su podijeljeni oko djelovanja policije. Prema anketi njih 43 posto vjeruje da policija obavlja dobar posao, a 47 posto njih s time se ne slaže.

Anketom je obuhvaćeno 1.004 Amerikanaca, a njihovi odgovori prikupljeni su onlajn. Mjera preciznosti iznosi plus/minus četiri postotna boda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: