Trampov potez izazvao bes: "Bog nije tvoja igračka" VIDEO/FOTO

Američki predsednik Donald Tramp posetio je dve katoličke crkve u Vašingtonu i fotografisao se ispred njih držeći Bibliju, što su mnogi ljudi iz crkava osudili.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Kako prenosi BBC, Trampovo izražavanje verske pripadnosti nije dobro primljeno kod dela pripadnika crkava dok se nacija bori sa dvostrukim izazovom pandemije i političkim protestima.

Vašingtonski biskup Marin Bud rekao je:

"Predsednik je upravo iskoristio Bibliju, najsvetiji tekst judeo-hrišćanske tradicije i jednu od crkava moje eparhije bez odobrenja da bi poslao poruku koja je suprotna Isusovom učenju".

Jezuitski sveštenik Džejms Martin i savetnik kancelarije za komunikacije u Vatikanu napisao je na Tviteru takođe kritiku.

"Da budem jasan, ovo je odvratno. Biblija nije ničije vlasništvo. Crkva nije mesto za poziranje. Religija nije političko sredstvo. Bog nije tvoja igračka", napisao je on.

Predsednik udruženja vera Rabi Džek Moline rekao je da:

"Videti predsednika Trampa kako stoji ispred crkve Svetog Jovana dok drži Bibliju kao odgovor na poziv za rasnu pravdu - odmah nakon upotrebe vojne sile za uklanjanje mirnih demonstranata je jedna od najgrubljih zloupotreba religije koju sam ikada video".

Tramp ne pripada određenoj verskoj zajednici, povremeno prisustvuje službama, ali je mnogo puta rekao da ne voli da od Boga traži oproštaj.

Iako crkva nije ključna u njegovom privatnom životu, ona možda drži ključeve njegove političke budućnosti.

Na izborima 2016. Tramp je osvojio 81 odsto glasova belih katolika, a ankete su pokazale da ga je upravo ta grupa više podržavala nego što su podržavali Hilari Klinton.

Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

strana 1 od 533 idi na stranu