Lajčak namerava da obnovi dijalog Beograda i Prištine već u junu

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i tzv. Kosova, namerava da prvu rundu pregovora uskoro priredi u Briselu.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/ANDREJ CUKIC
EPA/ANDREJ CUKIC

To bi moglo da se ostvari već tokom juna.

Tu nameru je Lajčak predstavio diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU na sastanku Političkog i bezbednosnog komiteta EU, gde je još jednom dobio formalnu podršku za obnavljanje dijaloga o normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije.

Po izvorima sa sastanka, Lajčak namerava da stupi u kontakt sa zvaničnom Prištinom "istog dana" kad se formira vlada Kosova - što je najavljeno za sutra, sredu, kako bi se obavile poslednje pripreme za održavanje nove runde. Time bi se obeležilo ponovno pokretanje dijaloga.

Da bi uspeo Lajčakov plan o novoj rundi dijaloga, potrebno je otvaranje granica, što se očekuje 15. juna, da bi pregovarači mogli da dođu u Brisel.

Kako je rečeno, specijalni predstavnik Lajčak je "izričito naglasio" da će ubrzati organizovanje prvog susreta, te stoga neće čekati na okončanje izbora u Srbiji, najavljenih za 21. jun, već će rundu pregovora organizovati odmah po otvaranju granica. Lajčak je, kako se navodi, rekao da to neće više biti dijalog o tehničkim pitanjima, već "visoko politički proces".

Navodno, "ubedljiva većina" diplomatskih predstavnika zemalja EU se na sastanku izjasnila protiv mogućnosti razmene teritorija Srbije i Kosova, a da su posebno Nemačka i Francuska "oštro i jasno protiv te ideje".

strana 1 od 80 idi na stranu