"Predsedniče, ispred tvoje kuće smo"; Tajne službe celu noć čuvale Belu kuću od demonstranata VIDEO/FOTO

Hiljade ljudi okupilo se u nedelju po podne u Vašingtonu ispred Bele kuće, zahtevajući pravdu za Afroamerikanca Džordža Flojda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2020.

07:11

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Flojda je u Mineapolisu tokom provođenja usmrtio beli policajac kada mu je kolenom duže vreme pritiskao grlo.

Sat pre početka policijskog sata u 23 sata policija je morala da iz Lafajet parka rastera oko 1.000 demonstranata suzavcem i biber sprejom.

Demonstranti su na ulicama Vašingtona nagomilali plastične barikade i saobraćajne znake i zapalili veliku vatru u koju su pojedini ubacili američku zastavu sa obližnje zgrade.

Uzvikivali su: "Bez pravde, bez mira - ne želimo rasističku policiju". Početak okupljanja je protekao mirno uz uzvikivanje slogana: "Životi crnaca su važni", a pripadnici policije i Tajne službe bili su raspoređeni pred demonstrantima, preneo je AP.

Uz pojačano prisustvo bezbednosnih snaga službenicima Bele kuće ukazano da u nedelju ne dolaze u kompleks.

"Zbog protesta koji se održavaju molimo vas da se izbegavate dolazak u kompleks Bele kuće", navedeno je u mejlu poslatom službenicima

"Nema mira ako nema pravde"

Nekoliko stotina osoba protestvovalo je u centru Bostona noseći transparente i uzvikujući parole "nema mira ako nema pravde", "pitanje crnih života" "ćutanje je nasilje" i mnoge druge, a mnogi od njih su nosili maske na licu iz predostrožnosti.

"Oni nastavljaju da ubijaju naše ljude. Umoran sam od toga. Ne smeju da ubijaju crne ljude bez razloga", rekla je jedna od učesnica protesta.

U više gradova policijski čas

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
Protesti su održani i u Mineapolisu.

U pojedinim gradovima vlasti su odlučile da uvedu policijski čas kako bi sprečile okupljanje građana i ponavljanje nasilnih protesta od prethodne noći, ali i najavile da će ta mera ostati na snazi nekoliko dana.

To su odlučile vlasti Dalasa, Milvokija, Atlante, Filadelfije, San Franciska, kao i nekoliko gradova u američkoj državi Južna Karolina.
Foto: Tanjug/AP Photo/Steven Senne

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: