Uručena najviša vojna priznanja kineskim lekarima

U Starom generalštabu u Beogradu danas su svečano uručena priznanja za tri člana lekarskog tima iz Kine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.06.2020.

16:31

Uručena najviša vojna priznanja kineskim lekarima

Oni su u Srbiju došli 4. maja ove godine i bili angažovani na pružanju pomoći u suzbijanju i gašenju epidemije kovida 19 u Srbiji.

Naredbom ministra odbrane Aleksandra Vulina, kao znak priznanja za ostvarenu uspešnu saradnju i doprinos, pripadnicima lekarskog tima iz Kine, Liu Dajueu, Tang Keđingu i Čeng Šoudženu, dodeljene su vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, najviša vojna priznanja koja se dodeljuju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, s članovima svojih kolegijuma, i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Obraćajući se kineskoj delegaciji, ministar Vulin je istakao da su došli kada je bilo najpotrebnije, u najtežem trenutku.

"Vođe naših zemalja, predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, prepoznali su želje naših naroda i iskovali čelično prijateljstvo.
Prijateljstvo stvoreno u dobrim vremenima može da bude predmet sumnje, ali ono koje se potvrdi u trenucima kada gubite živote i borite se za sam opstanak vaše nacije, ne može više nikada biti predmet sumnje", rekao je Vulin. On je istakao da za prijatelje iz Kine nijedno mesto nije bilo daleko, nijedna situacija, niti zadatak, suviše opasna ili nerešiva.

"Zadužili ste nas velikim dobrom. Ima velikih i moćnih naroda koji pamte samo dok im je pomoć potrebna, a kada nevolja prođe, zaborave i okrenu se sebi. Srbija nije takva i kad god budemo trpeli pritiske i čuli kako je Kina suviše zastupljena, i kako smo joj suviše zahvalni, samo ćemo ih podsetiti na najteže trenutke u kojima smo bili zajedno", rekao je ministar odbrane i dodao da građani Srbije, kao i predsednik Aleksandar Vučić, to ne zaboravljaju.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo istakla je da dodela priznanja kineskim stručnjacima pokazuje pažnju i poverenje koje je srpska vlada ukazala stručnjacima, ali i snažno prijateljstvo koje srpski narod oseća prema kineskom.

"Naglo izbijanje koronavirusa svim zemljama u svetu predstavlja veliki izazov. Čestitamo narodu i Vladi Srbije na postignutim rezultatima i pobedi u borbi protiv epidemije i što ste dali odličan odgovor. Kineski i srpski narod međusobno se podržavao i pomagao tokom borbe protiv epidemije", rekla je Čen Bo.

Obraćajući se u ime nagrađenih, doktorka Čeng Šoudžen zahvalila je Ministarstvu odbrane i istakla da su medalje priznanje njihovom radu i da predstavljaju simbol čeličnog prijateljstva Kine i Srbije.

"Tokom boravka u Srbiji, medicinski tim kineskih stručnjaka prešao je više od 20.000 kilometara, obišao Srbiju uzduž i popreko, kovid bolnice i brojne ustanove. Uvek smo imali dobro iskustvo, prenosili smo naše iskustvo, posebno iz Vuhana, davali smo predloge, ramenjivali mišljenje u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji", rekla je Čeng.

Ističe da je važno što su Vlada Srbije i predsednik Vučić pristupili odgovorno i hrabro, i odmah uveli niz snažnih mera - od uvođenja vanrednog stanja do formulisanja različitih procesa sprovođenja stroge kontrole priprema za povratak na posao i obnovu proizvodnje.

Ona je posebno istakla ulogu Vojske Srbije tokom epidemije, navodeći da je svakog dana učestvovala u prevenciji i kontroli epidemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: