"Švedski scenario" posle skoro tri meseca dao rezultate

U protekla 24 sata u Švedskoj nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od posledica korona virusa, prvi put od 13. marta, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Kelly Barnes
EPA/Kelly Barnes

Rojters, međutim, napominje da tokom vikenda često dolazi do kašnjenja prilikom prijavljivanja podataka u vezi sa virusom u Švedskoj.

Portparol švedske zdravstvene uprave rekao je da se dešavalo da se tokom vikenda broj preminulih poveća za samo jedan ili dva, ali da se narednih dana, kada stignu svi podaci, beležio oštriji porast u broju žrtava,

Ukupno je do sada od posledica korona virusa u Švedskoj preminulo 4.395 ljudi.

Prema podacima sajta Worldometers, u poslednja 24 sata zabeleženo je još 429 slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 37.542.

Švedsku su, zbog otvorenog pristupa pandemiji, koji je mahom bio zasnovan na dobrovoljnom održavanju distance u odnosu na druge ljude i osnovne higijene, pojedinci kritkovali, navodeći da je reč o opasnom eksperimentu, dok je Svetska zdravstvena organizacija pohvalila taj pristup kao model za budućnost.

Švedska je prošle nedelje zabeležila najveći broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Evropi, po glavi stanovnika, tokom perioda od sedam dana, pokazuju podaci.

strana 1 od 516 idi na stranu