"Odluka vlade u Prištini predstavlja eskalaciju rata sa zdravim razumom"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je, povodom informacije o odluci vlade u Prištini da je reč o ataku na evropske vrednosti.

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2020.

08:25

Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava

On je dodao da je to i atak na materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

Odluka prištinske vlade predstvalja, kako ističe, predstavlja potpunu zabranu za srpsku robu,

Đurić, istovremeno, zahteva hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka.

"Odluka vlade privremenih institucija samouprave u Prišštini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja eskalaciju "rata sa zdravim razumom", koji se mesecima vodi iz Prištine", istakao je Đurić u saopštenju, dostavljenom Tanjugu.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da zahteva hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama.

"Srbija ostaje u potpunosti posvećena slobodi protoka robe, ljudi i kapitala, kako na svojoj teritoriji, čiji je Kosovo i Metohija nesumnjivi deo, tako i u regionu", dodao je.

Uveren je, takođe, da će politika taksi, blokada i šovinističkih barijera, koje pogađaju i obične građane i privredu, uskoro postati stvar prošlosti.

Portal Kosovo onlajn objavio je, pozivajući se na nezvanične izvore da je vlada u Prištini sinoć usvojila niz mera koje podrazumevaju obavezu za preduzeća iz Srbije da ubuduće obezbede dozvolu za svako vozilo sa robom za Kosovo, kao i zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: