"Mnogo oštrije, inače..."

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je zvaničnike savezne države Minesota da budu oštriji prema demonstrantima koji uništavaju imovinu i pljačkaju tokom protesta

Izvor: B92

Subota, 30.05.2020.

23:26

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Pošto su protesti započeti u Mineapolisu prerasli u nerede u tom i drugim gradovima širom SAD, Tramp je rekao da će politički lideri Minesote oštrijim pristupom čuvati sećanje na Flojda, prenosi Asošiejted pres.

"Prelazak državnih granica da podstaknete nasilje je federalni zločin! Liberalne vlade i gradonačelnici moraju da budu mnogo oštriji ili će se federalna vlada umešati i učiniti ono što mora da bude učinjeno, a to znači neograničenu upotrebu sile naše vojske i mnogo hapšenja", poručio je Tramp na Tviteru. Tramp je rekao i da je američka vojska "spremna, voljna i sposobna" da pomogne i da vojnici veoma brzo mogu da budu raspoređeni ako njihova pomoć bude zatražena.

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina (Chauvin). Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest, prenosi Njujork tajms.

Tramp je danas u nizu poruka na Tviteru ismevao demonstrante koji su sinoć protestovali ispred Bele kuće zbog ubistva Flojda i hvalio pripadnike Tajne službe SAD koji su koristili štitove i suzavac da bi ih potisnuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: