EU jasno stavila do znanja na čijoj je strani: Preispitajte odluku

EU je najavila da će nastaviti da podržava Svetsku zdravstvenu organizaciju u ”borbi za spašavanje života i zaustavljanje pandemije kovid 19” .

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2020.

16:12

EU jasno stavila do znanja na čijoj je strani: Preispitajte odluku
Ilustracija: Deposit photos/sashk0

Dodaju da su za tu svrhu obezbeđena i dodatna EU sredstva, a Brisel poziva SAD da preispitaju odluku o prekidu veza i finansiranja Svetske zdravstvene organizacije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žosep Borel u zajedničkom pisanom saopštenju naglašavaju da su globalna saradnja i solidarnost kroz multilateralne napore jedini efikasni i održivi načini za pobedu protiv pandemije kovid 19 i svih ”sadašnjih i budućih pandemija”.

”Suočeni sa ovom globalnom pretnjom vreme je za pojačanu saradnju i zajednička rešenja. Moraju se izbegavati akcije koje slabe međunarodne rezultate”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su se 19. maja na skupštini SZO sve države članice da se pokrene ”nepristrasna, nezavisna i sveobuhvatna evaluacija” zdravstvenog odgovora na koronavirus u cilju jačanja buduće globalne spremnosti za zdravstvenu sigurnost.

SAD su do sada bile najveći pojedinačni finansijer SZO sa oko 450 miliona dolara godišnje.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da SAD prekidaju veze sa Svetskom zdravstvenom organizacijom ”pošto nije uspela da sprovede neophodne i tražene reforme”, a da će sredstva preusmeriti na druge svetske i hitne potrebe javnog zdravlja “koje to zaslužuju".

Tramp je kritikovao SZO i zbog "veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju koronavirusa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: