Merkelova odbila Trampa

Nemačka kancelarka nije prihvatila poziv predsednika SAD Donalda Trampa da uživo prisustvuje samitu G7.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2020.

10:37

Merkelova odbila Trampa
Getty Images/Pool

Samit će se održati u Vašingtonu krajem juna zbog pandemija korona virusa, prenosi Politiko.

Kancelarkino odbijanje da prisustvuje samitu podriva pokušaje američkog predsednika da ovaj događaj predstavi kao pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom i nova je u nizu nesuglasica između ova dva lidera.

"Federalna kancelarka zahvaljuje predsedniku Trampu na njegovom pozivu za samit G7 krajem juna u Vašingtonu.

Uzimajući u obzir sveopštu situaciju u vezi sa pandemijom u ovom trenutku, ona ne može da pristane da uzme učešća i da otputuje za Vašington", izjavio je portparol nemačke vlade Sstefen Zajbert za Politiko.

"Ona će naravno nastaviti da prati razvoj pandemije", dodao je Zajbert.

Odbijanje Merklove da prihvati poziv Trampa poslednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera, ocenjuje Politiko.

Tramp je više puta kritikovao Nemačku, i to kancelarku posebno, povodom različitih pitanja, od trgovinskog viška Berlina do troškova za odbranu i posvećenosti NATO.

Merkel je javno dovela u pitanje jednostrani pristup Trampove administracije u pogledu niza pitanja u vezi sa spoljnom politikom, od klimatskih promena do Iranskog nuklearnog programa.

Ove nedelje u telefonskom razgovoru između američkog predsednika i nemačke kancelarke došlo je do nesuglasica zbog tema koje se odnose na NATO, Severni tok 2 i odnose sa Kinom, tvrdi viši američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Portparol nemačke vlade nije odogovorio na pitanje da li je u ovom razgovoru došlo do novih tenzija između dva lidera, a Bela kuća po tom pitanju nije dala komentar, prenosi Politiko.

Odbijanje Merkelove da samitu prisustvuje uživo podriva pokušaje američkog predsednika da ovaj događaj predstavi kao prelomni momenat koji će označiti normalizaciju situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Tramp je samit koji je trebalo da se održi u martu otkazao zbog korona virusa i najavio održavanje video-konferencije. Međutim, on je u tvitu objavljenom 20. maja rekao da bi samit mogao da se održi i da bi to bio odličan pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: