Nemačka štampa: Tači dobio rundu protiv Kurtija, meč još traje

Na Kosovu bi, nakon odluke Ustavnog suda, mogla da bude formirana vlada bez Samoopredeljenja.

Izvor: DW

Subota, 30.05.2020.

20:21

Nemačka štampa: Tači dobio rundu protiv Kurtija, meč još traje
EPA/Petrit Prenaj

No pitanje je da li to na duži rok može da zaustavi Aljbina Kurtija čija podrška raste, piše štampa na nemačkom, prenosi Dojče vele na srpskom.

„Sada je 1:0 za predsednika“, piše bečki list Standard o odluci kosovskog Ustavnog suda saopštenoj u četvrtak uveče. Sud je zaključio da nije prekršen Ustav ukazom predsednika Hašima Tačija kojim je za mandatara za sastav nove vlade proglasio Avdulaha Hotija iz Demokratske lige Kosova (LDK).

Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje koji je zvanično još uvek premijer, izgubio je većinu u parlamentu krajem marta nakon sukoba sa LDK. Kurti i njegove pristalice traže nove izbore, ali je Ustavni sud sada odlučio da predsednik ima pravo da potraži drugog mandatara bez raspuštanja skupštine i novih izbora.

„Nova vlada će, osim LDK, verovatno imati podršku Demokratske partije Kosova (PDK) Hašima Tačija koja je poražena na izborima prošle jeseni. Spremnost da uđu u koaliciju izrazili su i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) bivšeg šefa vlade Ramuša Haradinaja i druge manje stranke“, piše o tome berlinski Tagescajtung.

„Za Kurtija i njegovo Samoopredeljenje ovo nije prvi udarac ove vrste. Ipak, on uživa podršku većine mladih birača među najmlađim stanovništvom Evrope. Prema poslednjim anketama, Samoopredeljenje bi na novim izborima dostiglo 40 odsto glasova“, piše list.

Tagescajtung navodi da su društvene podele na Kosovu „pojačane pod pritiskom američkog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela da se konačno pristane na razmenu teritorija između Srbije i Kosova“.

Švajcarski Noje cirher cajtung piše o ovom nastavku obračuna Tačija i Kurtija koje naziva „zakletim neprijateljima“. „Bivši vođa pobunjenika Tači je predstavnik establišmenta koji dominira Kosovom od kada je nezavisno. Taj establišment je proizašao iz gerile UČK i uglavnom se krivi za pljačkanje države.“

„Kurti je obećavao da će u možda najkorumpiranijoj državi Evrope prekinuti praksu klijentelizma i preduzeti dubinske reforme. Njegov uspeh na izborima u oktobru pokazao je da su Kosovari siti starih elita. Harizmatični Kurti, krajnje odan principima, istovremeno je izraz novog samopouzdanja u odnosu prema zapadnim silama zaštitnicama. I zbog toga je dugo važio za bludnog sina kosovske politike.“

I ovaj list piše da američku podršku uživa Hašim Tači, a da je Kurti u Vašingtonu viđen kao smetnja promeni granica.

Ciriški list dodaje da treba očekivati demonstracije u Prištini, a pristalice Samoopredeljenje su još i pre odluke suda „uvežbavale“ proteste sa držanjem odstojanja zbog epidemije. „Politička kriza na Kosovu ide u novu rundu“, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: