"Vlada i dijalog brzo, Kurti će pokušati da zagorča život"

Prištinski politikolog Ramuš Tahiri ocenio je danas da bi Priština do srede moglo da dobije novu Vladu koju će podržati i EU i SAD.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2020.

16:26

Ilustracija: EPA/Kushtrim Ternava

Rekao je i da očekuje, da se dijalog Beograda i Prištine nastavi veoma brzo, između ostalog i zbog izražene želje budućeg premijera Avdulaha Hotija i koalicionih partnera, a bez obzira na to što će pobednik na izborima Aljbin Kurti nastojati da im zagorča život.

Odluka Ustavnog suda je konačna i nema pravnog leka na žalbu, moraju je poštovati sve institucije pa i Samoopredeljenje, rekao je Tahiri za Tanjug upitan da li je odluka Ustavnog suda po kojoj je dekret predsednika Hašima Tačija da mandat za sastav nove vlade poveri Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova, korak ka nastavku dijaloga ili ne.

“Nova vlada na čelu sa Hotijem imaće većinu, kao i podršku i evropske zajednice i SAD i kao takva moći će da se nosi i sa izazovima na unutrašnjem i međunarodnom planu kako bi se konačno rešilo kosovsko pitanje i uklonio problem izmedu Srbije i Kosova”, rekao je Tahir i ocenio da odnosi dve zemlje i dva naroda treba da imaju uzlaznu putanju ili kao rešenje normalizaciju odnosa.

Prema rečima Tahirija, nova vlada imaće 64 poslanička mesta, a dovoljno joj je 61 što je većina da novi saziv može da se bavi državnim poslovima pa i dijalogom o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji je, kako dodaje, nužno ptreban.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija ako sarađuje sa Hotijem i DSK u Skupšitni ima dvortrećinsku većinu i može da ratifikuje sporazume koji se postignu uz posredovanje međunarodne zajednice, rekao je Tahiri.

Upitan šta se može očekivati od Samoopredeljenja, Tahiri ponavlja da se odluka suda mora poštovati i dodaje da je Kurtijeva odluka da je ne prihvati politička, kao i to da pozove građane na protest i kaže da narod treba ponovo da odlučuje jer po svim antektama koje prave podrška Samoopredeljenja jača.

Tahiri je podsetio da odluka Ustavnog suda između ostalog kaže da građani biraju parlament, a ne vladu kao i u svim demorkatijama i ne dalje isključivo pravo samo Samoopredeljenju kao pobedniku na izborima,

“Kurti se ne slaže da napusti mesto premijera i ostane u opozicii godinu dve, koliko se procenjuje mandat ove vlade, jer se na Kosovu naredne godine očekuju predsednički izbori što će napraviti nove koalicije”, rekao je Tahiri koji je bio savetnik predsednice Kosova Atifete Jahajage.

Tahiri podsedća da je naredni protest Samoopredeljenja zakazan za 5. jun.

“Videćemo koliko će biti masovni, jer oni na taj način žele da zagorčavaju život novoj vladi, da izdejstvuju nove izbore, jer ako dođe do masovnih nemira ili protesta može se desiti da na kraju predsednik raspiše nove izbore”, rekao je Tahiri i naveo da očekuje određene nemire ali ne i da će zemlja pre proleća ici na izbore.

Samoopredeljenje, kako kaže, računa da će vladi onemogućiti rad, da će u dogledno vreme za mesec ili dva izdejstvovati nove izbore,

“To je politcka borba i videćemo šta će se dogoditi”, rekao je Tahiri i dodao da se očekuje da zvaničnici EU i SAD uskoro dođu u Prištinu, da Hoti kao novi premijer ide u različite posete gde će dobiti i kako se očekuje i konkretnu podršku u vidu vizne liberalizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: