Mineapolis povukao drastičan potez da spreči nerede - da li će se građani povinovati?

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej saopštio je danas da će u tom gradu ovog vikenda biti na snazi obavezan noćni policijski čas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Tammy Ljungblad/The Kansas City Star via AP
Tanjug/Tammy Ljungblad/The Kansas City Star via AP

Pročitajte još: Tramp: Nacionalna garda je spremna Uhapšen policajac zbog smrti Afroamerikanca u Mineapolisu

Odlučeno je nakon što su tri dana zaredom održavani protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su postali nasilni.

Kako navodi AP, policijski čas počeće večeras u 20 časova po lokalnom vremenu i trajati do subote u šest sati ujutru, a potom će opet biti na snazi od subote u 20 časova do nedelje u šest ujutru.

Frej je rekao da za vreme trajanja policjskog časa niko ne sme da se pojavljuje u javnosti, osim osoba koje su zadužene za hitne situacije ili ljudi kojima trega zdravstvena pomoć, koji beže od neke opasnosti ili su beskućnici.

U slučaju kršenja mera, preti kazna od 1.000 američkih dolara i zatvorska kazna u trajanju od 90 dana.

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata sa policijom povodom nasilne smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

Protesti u Menapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca belca kako kleči na vratu osumnjičenogm muškarca - crnca, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

strana 1 od 516 idi na stranu