SAD ukidaju poseban tretman za Hongkong: "Tragedija"

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je dao smernice svojoj administraciji da započne proces ukidanja posebnog tretmana za Hongkong.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ruskpp
Ilustracija: Deposit photos/ruskpp

To je odgovor na planove Pekinga da uvede novi zakon o bezbednosti u Hongkongu.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da je Kina prekršila obećanje u vezi sa autonomijom Hongkonga i najavio da će SAD uvesti sankcije pojedincima koje vidi kao odgovorne za "gušenje autonomije Hongkonga".

On je rekao da je potez koji je, kako je naveo, Peking preduzeo protiv Hongkonga "tragedija za narod Hongkonga, Kinu i svet", prenosi Rojters.

"Preduzećemo akciju da ukinemo povlašćeni tretman Hongkonga", rekao je Tramp.

Svenarodni kineski Kongres odobrio je u četvrtak predlog zakona koji će biti upućen stalnom odboru na konačno usvajanje.

Zakon, kojim bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hongkongu, osudile su zapadne zemlje poput Velike Britanije, SAD, Australije i Kanade.

Kako javlja Rojters, te zemlje u zajedničkom saopštenju tvrde da će novi zakon narušiti odredbe kinesko-britanskog sporazuma iz 1984. godine kojim je bivšoj britanskoj koloniji zagarantovana autonomija.

strana 1 od 516 idi na stranu