Džonson i Tramp o planu Kine: Direktno krši međunarodne obaveze

Britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Donald Tramp razgovatali su o planu Kine da uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni su ocenili da će plan Kine o tom zakonu ugroziti autonomiju teritorije Hongkonga.

"Lideri su rekli da je plan Kine da uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu u suprotnosti sa njenim obavezama prema Kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i da podriva autonomiju Hongkonga i okvir ''Jedna zemlja dva sistema", navodi se u saopštenju koje je objavio kabinet Džonsona nakon razgovora, a prenosi Rojters.

Svenarodni kineski Kongres odobrio je u četvrtak predlog zakona koji će biti upućen stalnom odboru na konačno usvajanje.

Zakon, kojim bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hongkongu, osudile su zapadne zemlje poput Velike Britanije, SAD, Australije i Kanade.

Kako javlja Rojters, te zemlje u zajedničkom saopštenju tvrde da će novi zakon narušiti odredbe kinesko-britanskog sporazuma iz 1984. godine kojim je bivšoj britanskoj koloniji zagarantovana autonomija.

U saopštenju se ocenjuje se da se odlukom Kine "direktno krše međunarodne obveze koje proističu iz načela pravno obvezujuće zajedničke kinesko-britanske deklaracije koju su potvrdile i Ujedinjene nacije".

strana 1 od 516 idi na stranu