"Albanci igraju dvostruku igru, majstori su – što smo iskusili još u bivšoj Jugoslaviji"

Diplomata i bivši ambasador Vladislav Jovanović kaže da su trenutna dešavanja na političkoj sceni Kosova zapravo jedan mizanscen, politička igra.

Izvor: Kosovo online

Petak, 29.05.2020.

11:49

To je, prema njegovim rečima, igra albanskih političara koji kupuju vreme, dok ne vide kakav će biti ishod izbora u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru.

"To je igra koju su Albanci naučili da igraju za vreme stare Jugoslavije i kasnije, a to je da dobijaju na vremenu. Oni nisu zadovoljni Trampovim pogledom na pregovore, žale za starim vremenima i iščekuju da bi ishod američkih izbora mogao da preokrene stvari u njihovu korist. Zato im je u interesu da unutrašnjim komplikovanjem odnosa sa stalnim promenama, pretumbavanjima koja na prvi pogled izgledaju dramatično, dobiju u vremenu i da odlože pregovore koliko duže je moguće, čekajući možda neka bolja vremena“, rekao je Jovanović za "Kosovo onaljn".

Jovanović, međutim, smatra da se zapravo ne događa ništa dramatično novo, već su u pitanju promene, koje će se smenjivati najverovatnije do kraja godine, i koje će ispunjavati unutrašnji život na Kosovu, ali i zaokupljati pažnju domaće i strane javnosti.

"Ali cilj je pomalo fingiran. Oni žele da poigravanjima na političkoj sceni kupe vreme dok ne vide kakav će biti rezultat izbora u Americi u novembru. Onda mogu da se definitivno postave prema onima koji će tada biti u američkoj administraciji. Zadržavaju obe mogućnosti - i da ne prekinu uspostavljene kontakte i saradnju sa sadašnjom administracijom i da budu pripremljeni za dinamičan rad na terenu ukolko na vlast dođe ’duboka država’. U svakom slučaju, drže ugarke u dve vatre, ne napuštaju nijednu. Oni su tu veliki majstori, što smo iskusili još u bivšoj Jugoslaviji u vreme socijalizma, a i kasnije. Umeju da igraju na dve strane, i da se u tišini pripremaju za ono rešenje koje su naumili da ostvare. Veoma su vešti, talentovani za politiku i imaju tu vrstu spoljne srdačnosti i iskrenosti koja može i da zavede, a u suštini su veliki majstori u toj igri", rekao je Jovanović.

Sa druge strane, kako je naveo, Albanci su, kao i drugi narodi na Balkanu, podeljeni i politički ostrašćeni. Jedni drugima zavide na uspesima i to je u političkoj prirodi balkanskih naroda. Jovanović smatra da albanski političari troše vreme i energiju na uzajamna varničenja i političke podvale, što takođe dovodi do nestabilnosti politčkog i institucionalnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: