Tviter sakrio Trampov tvit o Mineapolisu jer "glorifikuje nasilje"

Tviter navodi da je sakrio jedan od tvitova predsednika SAD Donalda Trampa o neredima u Minesoti zato što "glorifikuje nasilje" i time krši pravila Tvitera.

Izvor: Glas Amerike

Petak, 29.05.2020.

10:59

Tviter sakrio Trampov tvit o Mineapolisu jer
Getty images/ Tasos Katopodis

Tvit je sakriven od najšire javnosti, ali ko želi može da vidi šta je predsednik napisao, jer je kompanija obrazložila da to jeste u interesu javnosti.

Predsednik Tramp je pisao o situaciji u Minesoti, gde već treću noć traju neredi i sukobi stanovinštva sa policijom zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo tokom policijskog privođenja, piše "Glas Amerike".

U sakrivenom Trampovom tvitu piše:

"Ovi banditi kaljaju sećanje na Džordža Flojda i neću to dozvoliti. Razgovarao sam sa guvernerom Timom Volcom i rekao da će vojska biti sa njim na tom putu. Sve poteškoće ćemo pokušati da kontrolišemo, ali kada počnu pljačke, počeće i pucanje. Hvala vam". Sukob Donalda Trampa sa Tviterom počeo je kada je ta kompanija ispod jednog tvita predsednika o glasanju poštom korisnicima ponudila opciju da "provere činjenice o glasanju poštom".

Predsednik je u četvrtak potpisao uredbu kojom se dovodi u pitanje pravna zaštita kompanija koje su vlasnici društvenih mreža, što su mnogi protumačili kao pritisak na slobodu govora.

Kompanije kao što su Tviter i Fejsbuk zaštićene su od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici, u okviru paragrafa 230 zakona o komunikacijama iz 1996. godine, zato što se smatraju "platformama" a ne "izdavačima" koji mogu da budu tuženi za sadržaj.

Tramp je rekao da će taj paragraf možda "biti uklonjen ili promenjen" kroz zakonski predlog kako društvene mreže ne bi imale pravni imunitet.

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi je ranije rekao da će ta kompanija "nastaviti da ukazuje na neispravne i osporavane informacije o izborima globalno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: