Tramp poveo u borbi sa Madurom - zaustavljeni tankeri

Američka administracija uspela je da zaustavi dva tankera koji su prevozili iransku naftu ka Venecueli, objavio je Foks njuz.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, MinCI, HANDOUT
Foto: Epa, MinCI, HANDOUT

Prema navodima tog medija, u pitanju su tankeri u vlasništvu Grka koja plove pod liberijskom zastavom.

Odluka da se odustane od uplovljavanja u venecuelanske luke došla je nakon što su američki zvaničnici zapretili oštrim sankcijama, javlja Foks njuz, pozivajući se na izvore iz Stejt departmenta.

Prvi od najavljenih pet tankera uplovio je u venecuelansku luku u nedelju, nakon čega je vlada Nikolasa Madura objavila da su još dva broda "probila" američku blokadu, iako je mornarica SAD saopštila da neće silom sprečavati isporuke.

Amerikanci su protestovali zbog izvoza iranske nafte Venecueli, pošto su obe države obuhvaćene kaznenim merama koje je uvela administracija Donalda Trampa.

Dan pre dolaska tankera, venecuelanske vlasti su na obalu uputile protivvazdušne raketne sisteme, a predsednik Nikolas Maduro se sastao sa komandantima oružanih snaga, najavljujući vežbu protivvazdušnih snaga na obali Atlantskog okeana.

Teheran i Karakas su oštro upozorili Sjedinjene Američke Države da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj sprečavanja tankera da iskrcaju naftu u Venecueli. Administracija Donalda Trampa i Madurov rival Huan Gvaido tvrde da je tovar plaćen "krvavom zlatom".

Poslednjih sedmica, Amerikanci su pojačali mornaričke snage u Karipskom moru, navodeći da je to rezultat širenja akcija protiv narko-kartela.

Iako je Vašington odbacio bilo kakvu vezu sa nedavnim iskrcavanjem tridesetak naoružanih osoba na venecuelansku obalu, odnosi dve države su već godinama na ivici konflikta, pre svega jer Vašington zdušno podržava paralelnu vladu Huana Gvaida.

strana 1 od 516 idi na stranu