Misteriozne smrti lekara koji se bore sa koronom – "Izdajnici i negativci koji kontrolišu ljude"

Medicinski radnici koji se bore s pandemijom kovida 19 u SAD, Velikoj Britaniji i drugim delovima sveta suočavaju se s velikim rizikom za vlastito zdravlje.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2020.

08:36

Misteriozne smrti lekara koji se bore sa koronom –
Foto: EPA-EFE / CARLOS ORTEGA

Ali javnost im je za to bila veoma zahvalna, piše CNN.

S druge strane, u Rusiji zdravstveni radnici kažu kako se suočavaju sa strahom, nepoverenjem pa čak i otvorenim neprijateljstvom.

Tatjana Reva, specijalista intenzivne nege u centralnoj okružnoj bolnici grada Kalač na Donu na jugu Rusije, u martu je podelila video-snimak o nedostatku opreme, a nakon što je postao viralan, lokalna policija ju je pozvala na razgovor.

"Pozvana sam u policiju i dala sam izjavu u prisustvu advokata", rekla je Reva i dodala da su istražitelji posle proverili dostupnost zaštitnih sredstava i respiratora u bolnici.

Naglasila je da je provera izvršena mesec dana nakon što je ukazala na probleme.

"Možete samo zamisliti koliko je opreme kupljeno u toku tog meseca", kazala je Reva, koju policija nije kaznila, ali se boji profesionalne odmazde.

Glavni lekar bolnice Oleg Kumeiko rekao je u izjavi od 29. marta da su informacije objavljene na Jutjubu apsolutno neistinite.

Osim toga, u Rusiji vladaju teorije zavere, te zbog toga Rusi ne veruju medicinarima.

Sociologinja Aleksandra Arhihipova rekla je da nepoverenje u medicinsku profesiju odražava šire nepoverenje prema državi. Dok neki Rusi lekare vide kao heroje, mnogi ih u ruskom društvu vide kao "izdajnike ili negativce" koji učestvuju u planovima za kontrolu ljudi.

"Rusi ne veruju u državnu medicinu, veruju samo lekarima koje lično poznaju", rekla je Arhipova za CNN.

Očaj ruskih lekara koji su suočeni s javnim prezirom i veliki pritisak na njih pojavili su se kao mračna tema nakon niza misterioznih smrti. Jedan lekar hitne pomoći Aleksander Šulepov zadobio je teške povrede glave nakon pada s prozora bolnice, u sličnim su okolnostima umrla još dva lekara.

I koronavirus u velikom broju ubija ruske lekare. Prema službenim informacijama, u Rusiji je do sada umrlo nešto više od stotinu medicinskih radnika. No zdravstveni radnici, skeptični prema vladinim podacima, sastavili su neslužbenu listu svojih kolega koji su umrli boreći se protiv pandemije i prema njihovim podacima - broj premašuje tri stotine.

S druge strane, hiljade lekara već je obolelo od koronavirusa. Stela Korčinska, specijalista za rendgenske snimke u centralnoj gradskoj bolnici Reutov u moskovskoj regiji, rekla je da leče samo pacijente s upalom pluća i da joj u bolnici nisu osigurana praktična sredstva zaštite. Sada je pozitivna na koronavirus.

"Kad je počela epidemija, praktično nismo imali zaštitna sredstva, nismo imali respirator, nismo imali ni osnovnu medicinsku opremu. Štitili smo se kako smo mogli", rekla je Korčinska za CNN iz svog kreveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: