"Ustavni sud je prekinuo agoniju"

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izrazio je nadu da će uskoro biti fromirana nova vlada i pregovarački tim Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA Kushtrim Ternava
Foto: EPA Kushtrim Ternava

On je istakao da je važno da je odlukom kosovskog Ustavnog suda, kojom je odobreno imenovanje Avdulaha Hotija za mandatara, prekinuta "agonija" i dodao da se nada da će posle te odluke nova vlada i pregovarački tim biti brzo formirani.

Dodao je da je u ovom trenutku manje važno "da li će taj dijalog voditi Grenel, Merkelova i Makron, ili će to biti dijalog koji će se voditi u Briselu pod okriljem Evropske komisije, bilo da će ga voditi Borelj ili Lajčak".

"Najvažnije je da se ova agonija prekine, da se dijalog nastavi i da se traži rešenje koje bi bilo održivo i takvo da ne bude genertor novih problema i nekih novih sukoba, nego da bude u funkciji rešavanja celokupne situacije", istakao je Odalović za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, odluka Ustavnog suda ostaviće kontraverze među albanskim političkim strankama, pozicijom i opozicijom, ali je to, kako je naveo, kosovska realnost.

"U ovom trenutku važno je da će stanje koje je bilo, stanje međupravnog prostora, u kom su se dešavali brojni napadi, i neke teške odluke koje su bile vezane za Prištinu i koje su značajno uticale na početak tog dijaloga, u ovom trenutku morati da prestanu", rekao je Odalović.

On se nada da će vlada koja bude formirana imati dovoljno srpskih predstavnika koji će moći da artikulišu na najbolji mogući način stvarne interese Srba koji žive na prostoru Kosova, "ali i politička i neka važna pitanja koja su važna na globalnom niovu, kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine".

"Dijalog je nezamenljiv. Nama treba kredibilan partner u Pirštini, koji će imati mandat i podršku da razgovara, da se o teškim temama donesu određene odluke, koje mogu biti implementirane. Džabe nama sve ono što je bilo dogovoreno, a nije realizovano.

Sva obećanja koja su data, sve garancije koje su date, a nisu ispunjene, i dovele su do toga da su Srbi izgubili poverenje u institucije i ljude koji su ih predstavljali", naglasio je Odalović.

Prema njegovim rečima, bezbednost je u ovom trenutku veoma važna, jer se samo za vreme vanrednog stanja dogodilo desetak napada na pojedince i imovinu Srba.

"To je bila vrlo loša i opasna poruka, koja je stvorila veliku nesigurnost među Srbima", naglasio je Odalović.

strana 1 od 78 idi na stranu