NATO avioni nadletali Severnu Makedoniju VIDEO/FOTO

Dva američka i četiri grčka vojna aviona preleteli su danas Severnu Makedoniju kao gest doborodošlice ovoj zemlji u NATO.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska je u izjavi medijima ispred sedišta vlade u Skoplju istakla da je danas na makedonskom nebu potvrđena teza "I mi smo NATO!", a snimak preleta je objavila na Fejsbuku

"Današnja koordinirana akcija naše armije sa NATO komandama i vazduhoplovnim snagama SAD pokazuje da integracija nije samo politička, nego je realna, vojna i odbrambena. Želim da se zahvalim SAD na ovoj akciji kojom su nam na delu i vidljivim gestom poželeli dobrodošlicu u Alijansu", rekla je Šekerinska.

U zajedničkoj akciji su učestovala dva američka bombardera B1 koja su doletela iz Severne Dakote i četiri grčka F16, koji su ih sačekali na bugarskoj granici, te su u zajedničkoj formaciji Povardarjem doleteli do Skoplja na visini od 1.500 metara.

"Avioni su poleteli iz Severne Dakote i posle dugog leta ušli su preko bugarske granice, gde su ih sačekala četiri aviona F16 grčkog vazduhoplovstva i zajedno su u formaciji, preko Štipa, Velsa, aerodroma Petrovec, preleteli preko grada Skoplja", rekao je pukovnik Valentin Ivanovski.

On je istakao da je ovu složenu vazduhoplovnu operaciju snaga NATO-a organizovala komanda za Evropu u koju je bio uključen i novi makedosnki operativni centar.

Ambasadorka SAD u Skoplju Kejt Berns je rekla da SAD pokazuju da su tu i da podržavaju NATO i novog saveznika u toj alijansi.

"Ovaj prelet je simbol produbljivanja našeg prijateljstva. Iako je prethodnih nedelja najveći fokus bio na zajedničkoj borbi protiv kovida 19, ne treba da dozvolimo da to zamagli istorijsko dostignuće ove zemlje - ulazak u NATO i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU", rekla je Berns.

Severna Makdonija je punopravna članica NATO postala 27. marta ove godine, ali zbog epidemije koronavirusa nisu mogle da se održe planirane svečanosti povodom prijema.

EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

strana 1 od 146 idi na stranu