Odluka o Meng Vanžu i odmazda na vidiku: Neprijateljstvo Kanade i Kine greje se na jakoj vatri?

Dvoje Kanađana zatvorenih u Kini mogli bi se suočiti sa odmazdom, jer presuda suda izrečena u slučaju Meng Vanžu nije otišla u pravcu koji bi NR Kina želela.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2020.

20:51

Odluka o Meng Vanžu i odmazda na vidiku: Neprijateljstvo Kanade i Kine greje se na jakoj vatri?
EPA-EFE/STRINGER

Na ovo upozoravaju stručnjaci.

Vrhovni sud Britanske Kolumbije je objavio odluku u slučaju izručenja Meng Vanžu, generalne direktorke kineske kompanije Huavej, presudivši da postupak ekstradicije protiv nje treba da se nastavi.

Ona je uhapšena na aerodromu u Vankuveru 1. decembra, 2018. godine na zahtev američkih vlasti. Optužbe su proistekle iz istrage američkog Ministarstva pravde koja je istraživala veze Huaveja sa određenim brojem povezanih partnera, koji su navodno prodali Iranu telekomunikacijsku opremu koja sadrži američku tehnologiju, time kršeći američke sankcije.

Kineska ambasada u Otavi je izrazila ljutnju povodom odluke kanadskog suda i još jednom pozvala na hitno puštanje Meng Vanžu na slobodu.

Kanadski ministar spoljnih poslova Fransoa Filip Šampanj pozvao je na puštanje dvojice privedenih Kanađana.

Majkl Kovrig, bivši diplomata koji je radio za Međunarodnu kriznu grupu, i Majkl Spavor, preduzetnik koji je poslovao u Severnoj Koreji, još su u kineskim zatvorima bez kontakta sa advokatima i svojim porodicama, pošto su uhapšeni samo devet dana nakon što je Meng uhapsena u decembru 2018.

Optuženi su da su prekršili kineske interese nacionalne bezbednosti, a od januara 2020. g. uskraćene su im čak i redovne mesečne posete kanadskih diplomata zbog ograničenja u kineskim zatvorima uvedenim zbog kovida 19.

Analitičari očekuju da bi se njihov tretman mogao pogoršati, posebno na osnovu nedavnih izjava kineske vlade koja kaze ”neko će snositi posledice ako Meng ne bude odmah vracena u Kinu”.

”Zabrinut sam što će Kovrig i Spavor možda biti primorani da lažno priznaju krivicu na kineskoj televiziji, a nakon toga će uslediti lažno tajno suđenje i moguće smrtne kazne, koja se nakon dve godine preinači u dozivotnu robiju“, izjavio je Čarls Barton, ekspert za Kinu sa Instituta Mekdonald-Lori, koji je služio kao diplomata u Pekingu.

David Milroni, bivši kanadski ambasador u Kini između 2009. i 2012., rekao je da je ”Kina besna zbog nerešenog slučaja Meng”.

”Nažalost, dvojica nevinih Kanađana, Majkl Spavor i Majkl Kovrig, snosiće teret ovog besa”, rekao je Milroni.

Fen Hampson, ekspert za globalnu bezbednost sa Univerziteta za međunarodne poslove Norman Paterson na Univerzitetu Karlton, rekao je da bi Kanada trebalo da razmisli o tome da li treba da se umeša politički da bi se okončao slučaj, a ne da se godinama igra na sudovima.

"Imate dva Kanađana koji su u zatvoru pod prilično opasnim okolnostima, s obzirom na kovid 19, i šire razmatranje u pogledu trgovinskih i investicionih odnosa Kanade sa Kinom. Šta god da se desi, završiće na stolu ministra pravde - on je taj koji mora odlučiti da li će biti izručenja ili ne. Na neki način odlažete neizbežno. Vlada će morati da donese tu odluku", rekao je Hampson.

”Koreni trenutnih problema Kanade sa Kinom datiraju od pre afere Meng-Kovrig-Spavor”, izjavila je Vendi Dobson, autorka i kineski ekspert koja je kodirektorka Instituta za međunarodno poslovanje sa Rotman škole menadžmenta, Univerziteta u Torontu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: