Zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od korone?

Obdukcija deset Afroamerikanaca preminulih od posledica kovida 19 pokazuje da su krvni sudovi u njihovim plućima bila začepljeni ugrušcima.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2020.

14:24

Zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od korone?
Ilustracija: GettyImages/ LaurenDeCicca

Ovo je saopštio tim naučnika iz Centra za nauke o zdravlju pri Univerzitetu u Luizijani, a ovo otkriće moglo bi da objasni zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od koronavirusa.

Svih deset pacijenata bolovalo je od drugih bolesti, za koje se pokazalo da pogoršavaju zdravstveno stanje osoba zaraženih koronavirusom, kao što su visok krvni pritisak, dijabetes i gojaznost, ali bi i genetika takođe mogla da ima uticaja, saopštili su naučnici.

Ovo otkriće, koje je objavljeno u časopsu Lanset - respiratorna medicina (Lancet Respiratory Medicine), moglo bi da objasni zašto Afroamerikanci u mnogo većem broju umiru od posledica kovida 19 u SAD, istakli su naučnici.

Oni su uočili da su manji krvni sudovi i kapilari u plućima Afroamerikanaca umrlih od posledica koronavirusa bili zakrčeni krvnim ugrušcima nastalim usled krvarenja, što je u velikoj meri doprinelo srčanom zastoju i smrtnom ishodu kod ovih pacijenata, prenosi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: