Završen "probni protest" u Prištini, Kurti pozdravio pristalice koje traže izbore VIDEO/FOTO

U centru Prištine danas su se okupile pristalice Pokreta Samoopredeljenje koji su održali "probu protesta" uz fizičku distancu.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 28.05.2020.

18:24

Završen
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Probni protest je održan na centralnom gradskom trgu u Prištini ispred Vlade i Skupštine Kosova.

Prema procenama bilo je okupljeno oko dve hiljade pristalica Pokreta Samoopredeljenje koji su skandirali ime lidera te stranke i vršioca dužnosti premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Tražili su i raspisivanje izbora, a raširili su i veliki transparent sa parolom "Hoćemo izbore".

Prema najava pre početka protesta, očekivalo se od tri do pet hiljada aktivista te stranke iz raznih delova Kosova, prenosi Kosovo Onlajn.

Iako je padala kiša aktivisti Samoopredeljenja su bili na označenim pozicijama koje su bile obeležene crvenim tačkama.

Primećeno je bilo i pojačano prisustvo Kosovske policije svuda kroz grad, a najviše ih je bilo kod zgrade Skupštine Kosova i kosovske vlade.
EPA/VALDRIN XHEMAJ
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Vršilac dužnosti premijera Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, koji se danas ranije ogradio od današnjeg probnog protesta, pozdravio je okupljene pristalice Samopredeljenja sa balkona Vlade Kosova. Aktivisti te stranke su nakon toga počeli da se razilaze.

Očekuje se da Ustavni sud Kosova sutra donese odluku o ustavnosti dekreta predsednika Kosova Hašima Tačija kojim je za mandatara za sastav Vlade Kosova imenovao Avdulaha Hotija iz DSK. Samoopredeljenje je jedina partija koja e tome usprotivila i zahtevaju nove izbore.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da ni on niti vlada koju predvodi ne učestvuju u organizaciji skupova, pa ni probe za protest najavljene danas u Prištini, već da ih samo posmatra i poštuje prava građana na slobodu okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: