Završen "probni protest" u Prištini, Kurti pozdravio pristalice koje traže izbore VIDEO/FOTO

U centru Prištine danas su se okupile pristalice Pokreta Samoopredeljenje koji su održali "probu protesta" uz fizičku distancu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/VALDRIN XHEMAJ
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Probni protest je održan na centralnom gradskom trgu u Prištini ispred Vlade i Skupštine Kosova.

Prema procenama bilo je okupljeno oko dve hiljade pristalica Pokreta Samoopredeljenje koji su skandirali ime lidera te stranke i vršioca dužnosti premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Tražili su i raspisivanje izbora, a raširili su i veliki transparent sa parolom "Hoćemo izbore".

Prema najava pre početka protesta, očekivalo se od tri do pet hiljada aktivista te stranke iz raznih delova Kosova, prenosi Kosovo Onlajn.

Iako je padala kiša aktivisti Samoopredeljenja su bili na označenim pozicijama koje su bile obeležene crvenim tačkama.

Primećeno je bilo i pojačano prisustvo Kosovske policije svuda kroz grad, a najviše ih je bilo kod zgrade Skupštine Kosova i kosovske vlade.

EPA/VALDRIN XHEMAJ
EPA/VALDRIN XHEMAJ

EPA/VALDRIN XHEMAJ
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Vršilac dužnosti premijera Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, koji se danas ranije ogradio od današnjeg probnog protesta, pozdravio je okupljene pristalice Samopredeljenja sa balkona Vlade Kosova. Aktivisti te stranke su nakon toga počeli da se razilaze.

Očekuje se da Ustavni sud Kosova sutra donese odluku o ustavnosti dekreta predsednika Kosova Hašima Tačija kojim je za mandatara za sastav Vlade Kosova imenovao Avdulaha Hotija iz DSK. Samoopredeljenje je jedina partija koja e tome usprotivila i zahtevaju nove izbore.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da ni on niti vlada koju predvodi ne učestvuju u organizaciji skupova, pa ni probe za protest najavljene danas u Prištini, već da ih samo posmatra i poštuje prava građana na slobodu okupljanja.

strana 1 od 78 idi na stranu