Hag zabrinut za zdravlje Ratka Mladića, odložili žalbeni postupak

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu odložio je danas do daljeg žalbeni postupak bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Serge Ligtenberg
EPA/Serge Ligtenberg

Postupak je trebalo da bude održan 16. i 17. juna, ali je odložen zbog zabrinutosti za njegovo zdravlje i ograničenja u transportu zbog pandemije koronavirusa, saopštio je taj sud.

Sud je u obrazloženju naveo da je Mladić (78) u rizičnoj grupi "zbog godina i ranije medicinske istorije".

Dodaje se da deo sudija ne bi mogao da otputuje u Hag na saslušanje, zbog restrikcija koje su uvedene širom sveta, da bi najmanje četvoro njih moralo da prođe kroz “visokorizična područja”, kao i da bi sudije po dolasku u Holandiju morale da idu u 14-dnevni karantin.

Žalbeno veće je zatražilo da svakih deset dana prima izveštaj kako bi moglo da ponovo zakaže suđenje "što je pre moguće".

Mladić, koji je 2017. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, oporavlja se od operacije.

Žalbeni postupak protiv Mladića, na kojem je trebalo da se obrati, prvobitno je zakazan za mart, ali je suđenje odloženo zbog operacije kojoj je morao da bude podvrgnut.

strana 1 od 2 idi na stranu