Luksemburg počeo testiranje celokupnog stanovništva

Luksemburg je danas počeo sa programom testiranja na koronavirus u okviru koga će proveriti svakog od oko 600.000 ljudi, kao i prekograničnih radnika.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2020.

21:08

Luksemburg počeo testiranje celokupnog stanovništva
Getty Images/WPA Pool

Planirano je da se ceo projekat završi za devet nedelja.

Luksemburg je druga najmanja zemlja po površini i broju stanovnika u 27-članoj Evropskoj uniji, okružen Francuskom, Nemačkom i Belgijom, takođe je jedna od najbogatijih na svetu u pogledu BDP-a po glavi stanovnika.

Svrha ovakvog programa testiranja je pokušaj da smanji opasnost od potencijalnog drugog talasa, koji će se, prema predviđanjima, pojaviti posle leta.

Do sada je u Luksemburgu umrlo 110 ljudi, a testiranjem je potvrđeno da je skoro 4.000 zaraženo.

"Prvi cilj je da se ti lanci infekcije prekinu, kako bi se u stvari prigušio drugi potencijalni talas koji bi mogao da usledi", rekao je Pol Vilmes, portparol Luksemburške grupe za kovid 19.

Testiranje velikog broja ljudi je neophodno jer često nije jasno u kojoj je meri neko zarazan.

Vlasti će imati 17 stanica za testiranje koje bi trebalo da obrade sve do kraja jula.

Ljudima će biti uzet bris grla, a rezultati će biti poznati u roku od dva dana.

Pozitivni slučajevi moraće da se samoizoluju i da se otkriju njihovi kontakti.

Testiranje će se obaviti u nekoliko faza, a najpre pripadnici najizloženijih profesija: medicinski radnici, policija i zaposleni u frizerskim salonima.

Testiranje je dobrovoljno, ali vlasti računaju na građansku odgovornost i sigurni su da će skoro gotovo svi građani učestvovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: