Hrvatski desničari izlaze u tri bloka

Hrvatske desničarske stranke na parlamentarne izbore 5. jula izlaze u tri bloka.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2020.

18:39

Hrvatski desničari izlaze u tri bloka
Ilustracija: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

HDZ, zatim drugi desničari i manje desne stranke okupljene u Domovinskom pokretu Miroslava Škore, a treći je Most, piše zagrebački Jutarnji list.

Između njih se, kažu, vodi žestoka kampanja, borba za svakog birača, i pljušte obećanja da nakon izbora jedni s drugima neće u koalicije.

O nekim pitanjima kao što je način izbora poslanika nacionalnih manjina u hrvatski parlament, istopolni brakovi ili informatika u školama, oni imaju dijametralno različite stavove.

Tako predsednik HSLS, koalicioni partner HDZ, Dario Hrebak u načinu izbora poslanika nacionalnih manjina vidi bogatstvo Hrvatske, predstavnik Mosta Marko Sladojev ih smatra ljudima koji slabo ili nikako predstavljaju svoju izbornu bazu, a za Zlatka Hasanbegovića, predstavnika Škorinog Domovinskog pokreta, izbor manjinskih poslanika je anomalija.

“Lično zagovaram korenitu promenu izbornog sistema i prekid sa dosadašnjim modelom predstavljanja nacionalnih manjina. On je sam po sebi diskriminatorski”, kaže Hasanbegović za Jutarnji.

Kada je reč o ljudima u istopolnim brakovima, koji po hrvatskim zakonima mogu da usvajaju decu, Hasanbegović tvrdi da to nije tako, da to pravo nemaju i da im ga ne bi trebalo ni dati, posebno ne usvajanje.

“Ono što vi nazivate gej parom nemaju i ne treba ni da imaju pravo na usvajanje dece”, tvrdi Hasanbegović.

Stav Sladojeva, piše list, nije tako rigidan, ali takođe smatra da bi decu trebalo poveravati heteroseksualnim parovima.

Hrebak ističe da je za dete uvek bolja toplina doma od ustanove, nezavisno o d toga čine li taj dom i porodicu homoseksualni ili heteroseksualni parovi.

Zanimljivo je, piše zagrebački dnevnik, da svi desničari smatraju da informatika, o čemu se trenutno lome koplja u hrvatskom društvu, treba da bude u školskom programu kao izborni predmet i mora da ima isti status kao i veronauka, i to unutar redovne nastave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: