Federika Mogerini na novoj funkciji

Bivša visoka komesarka EU i šefica diplomatije Federika Mogerini imenovana je za rektora Koledža Evrope i na novu dužnost stupiće 1. septembra.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

20:45

Federika Mogerini na novoj funkciji
EPA/OLIVIER HOSLET

Njeno imenovanje odobrila je velika većina članova saveta Koledža, a jedan je bio uzdržan, prenosi briselski Politiko.

Savetom, najvišim izvršnim organom Koledža, predsedava bivši predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, a Mogerini je izabrana uprkos protivljenju pojedinih predavača i zvaničnika EU, koji smatraju da ona nije kvalifikovana za taj posao i da ne ispunjava kriterijume.

Ona je izabrana danas nakon što je predstavljena Savetu kao jedini kandidat za to mesto i biće prva žena rektor Koledža sa sedištem u belgijskom Brižu i kampusom u Poljskoj.

Prošle godine za izbor rektora prijavilo se 30 kandidata, a uslovi su bili master diploma.

Da je Mogerini zainteresovana za to radno mesto saznalo se nakon što je Evropska komisija 22. aprila objavila zvanicno odobrenje njene prijave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: