Kako je svet "žrtvovao" stare u pandemiji

Svet je generalno sporo reagovao u zaštiti starih osoba u pandemiji koronavirusa, te je praktično "žrtvovao" stare fokusirajući se na zaštitu bolnica.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

18:27

Kako je svet
Getty Images/Scott Olson

To piše CNN i konstatuje da je rezultat katastrofa u domovima za brigu o starima.

Pre tri meseca, kada je koronavirus počeo da se širi zemljama Evrope, britanska vlada je naredila bolnicama da se pripreme za priliv pacijenata, ali njen savet nekim od najugroženijih ljudi u zemlji - stanovnicima staračkih domova - bio je da je "malo verovatno" da će biti zaraženi.

Te smernice će ostati na snazi tokom naredne dve i po nedelje, kada je broj slučajeva koronavirusa u Velikoj Britaniji "eksplodirao", podseća CNN.

U vreme kada je taj savet povučen, 13. marta i zamenjen novim smernicama potvrđena su bila već 594 slučaja i bilo je prekasno, konstatuje CNN.

Do 1. maja, od ukupno 33.365 potvrđenih smrtnih slučajeva u Engleskoj i Velsu, najmanje 12.526, ili 38 odsto bili su stanari staračkih domova, pokazuje poslednja procena Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Osoblje domova i stručnjaci smatraju da barem deo krivice za najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi snosi vladina odluka da primat u zaštiti imaju bolnice a ne ustanove za stare.

Drugi su okrivili sporo masovno testiranje, vladinu navodnu želju da se stekne "imunitet stada" (što ona negira) i neuspeh u nameri da dovoljno brzo naredi zatvaranje zemlje.

CNN, međutim, primećuje da Velika Britanija nije u ovome usamljena, jer su, kako navodi, mnoge države sporo reagovale na pretnju u ustanovama za negu starih, a posledice su bile pogubne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: