Hteli da steknu imunitet krda, sad imaju najvišu stopu smrtnosti na svetu

Sa više od 500 umrlih na milion stanovnika, Velika Britanija trenutno beleži najveću stopu smrtnosti od posledica kovida 19, prenosi Independent.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.05.2020.

13:48

Hteli da steknu imunitet krda, sad imaju najvišu stopu smrtnosti na svetu
Ilustracija: GettyImages/ Kai Schwoerer

Stopa smrtnosti od koronavirusa u Velikoj Britaniji u proteklih nedelju dana veća je nego u Francuskoj i Italiji zajedno.

Na drugom mestu u svetu po stopi smrtnosti u poslednjih sedam dana iza Britanije našla se Švedska.

U poslednja 24 čaša u Velikoj Britaniji je još 118 ljudi umrlo od posledica zaraze koronavirusom, ukupno 36.793 od početka epidemije.

Veći broj umrlih od kovida 19 u svetu jedino je zabeležen u Sjedinjenim Državama - 99.805.

Uprkos tome, broj smrtnih slučajeva po milionu stanovnika veći je u Britaniji nego u SAD, koje imaju veći broj umrlih, ali i veći broj stanovnika.

Prošle nedelje novih smrtnih slučajeva nije bilo na Novom Zelandu, dok se zbog malog broja testiranih pretpostavlja da je u Brazilu mnogo više ljude umrlo od posledica kovida 19 nego što zvanični podaci pokazuju.

Još od 20. maja dnevni broj umrlih od koronavirusa je u padu u Velikoj Britaniji i SAD, kako mere karantina i druge preventivne mere počinju da daju rezultate.

Sličan trend se može zapaziti i u Francuskoj i Italiji.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze u ovim zemljama takođe je u padu, što znači da će i broj umrlih od njegovih posledica biti manji. Međutim, ovaj trend bi mogao da se preokrene, sada kada dolazi do ublažavanja mera karantina u ovim zemljama.

Neki eksperti upozoravaju da bi prerano ukidanje mera karantina moglo da dovede do drugog talasa epidemije.

Podsetimo, premijer Britanije Boris Džonson najpre je u martu zagovarao strategiju "imuniteta krda", ali je zbog pritiska javnosti odustao od nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: