"Od febuara do danas 19 napada na Srbe"

Od februara do danas na KiM je bilo 19 incidenata u kojima su meta bili Srbi, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/lajo_2
Ilustracija: Deposit photos/lajo_2

Naveo je da je krajnje vreme da se stane na put nasilju koje se u kontinuitetu sprovodi nad srpskim narodom a posebno povratnicima.

Ministarstvo se oglasilo povodom poslednjeg incidenta u selu Drenovčić u opštini Klina, gde je juče posle podne na svom imanju sekirom napadnut povratnik Ðorđija Ðorović, kome je ministar Dalibor Jeftić jutros u telefonskom razgovoru poručio da će za njega ali i sve ostale povratnike tražiti "svu moguću institucionalnu zaštitu".

Ministarstvo podseća da su dvojica Albanaca Ðoroviću zapretila da će ubiti i njega i psa ako ga ponovo vide u selu, zbog čega je Ðorović napustio imanje i otišao u iznajmljenu kuću u selu Biča, u koju su za njim došli i Albanci i ponovo mu pretili.

Ðorović je posle ponovljenog incidenta o pretnjama obavestio Kfor i kosovsku policiju, dok su predstavnici Ministarstva tokom dana posetili selo Biča, u kojem sada stanuje Ðorović,

"Dva icidenta u opštini Klina u samo nekoliko dana su ozbiljna pretnja za sve pa i za povratnike koji ionako žive u otežanim uslovima. Zastrašivanja i pretnje smrću treba ozbiljno shvatiti jer su očigledna namera da u povratničkim mestima ne bude više Srba. Kao instutucija koja se bavi povratkom, Minisrtarstvo neće odustati da se zalaže kod nadležnih institucija za red i mir na Kosovu, da se počinioci pronađu, izvedu pred lice pravde i adekvatno kazne", navodi se u saopštenju,

strana 1 od 78 idi na stranu