Vozom iz Kine stiglo još 300 tona medicinske opreme

U Srbiju je danas vozom iz Kine stiglo 300 tona medicinske opreme, a prevoz i kompletnu opremu platila je Srbija, saopštila je Vlada Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

16:56

Vozom iz Kine stiglo još 300 tona medicinske opreme
Foto: Vlada Srbije

Reč je o 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odela i 5.000 beskontaktnih toplomera

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da voz, koji je stigao iz Kine novim putem svile, simbolizuje "čelično prijateljstvo" dva naroda i pokazuje značaj inicijative ''Pojas i put'' čiji je, kako je podsetila, Srbija aktivan učesnik.

Zahvalila je kineskim partnerima jer su, kako je rekla, svaki put održali reč i dodala da je u potpunosti poštovano sve što je predsednik Aleksandar Vučić dogovorio s predsednikom Si Ðinpingom, a ona s kineskim premijerom Li Kećijangom.

Naglasila je da Srbija ceni takav odnos partnerstva i poverenja i da podržava i da će podržavati politiku jedne Kine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je, povodom dolaska voza iz Kine, da je kineska železnica danonoćno, zajedno sa svojim partnerima iz Srbije, tesno sarađivala i intenzivno koordinirala otvaranje “zelenog koridora” za transport čime je, kako je navela, još jednom pokazano čelično prijateljstvo dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, ona je napomenula da je "Čajna relvej ekspres" važan rezultat inicijative ''Pojas i put'' i da je od januara do aprila ove godine na toj liniji prevezeno 8.000 tona materijala i opreme za borbu protiv epidemije koronavirusa.

''Na taj način je Čajna relvej ekspres postao put solidarnosti i put života i zdravlja između Kine i Evrope'', navela je Čen.

Ambasadorka je istakla da će u narednom periodu Kina i Srbija pojačati saradnju u cilju ekonomskog oporavka dve zemlje i da će povećati obim bilateralne trgovine.

Dodala je da će ove godine, na poziv Kine, Srbija učestvovati na trećem Međunarodnom ekspo uvoza u Šangaju, čime će se, kako je navela, više srpskih proizvoda naći na kineskom tržištu.

Voz sa medicinskom opremom krenuo je za Srbiju 9. maja, na Dan pobede, iz Vuhana, u kojem je počela borba sa koronavirusom.

Planirani svečani doček voza, kojem je trebalo da prisustvuju premijerka Brnabić i ambasadorka Čen Bo, otkazan je zbog loših vremenskih prilika, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: