Ministar: Testovi male mature su sigurni

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da školska godina nije izgubljena i da će se napraviti više scenarija kada počne redovno izvođenje nastave.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

11:19

Ministar: Testovi male mature su sigurni
Printskrin/ B92 TV

On je rekao da se školski sistem u Srbiji spremao za onlajn nastavu za 2022. godinu, ali nas je nužda naterala da ga upotrebimo ranije.

"Ovo je bilo: sedaj u avion i vozi, da li si znao ili nisi nije te niko ni pitao", rekao je Šarčević za RTS.

Govoreći o maloj maturi, ministar je rekao da su uvedene novine, napravljena je proba onlajn koja je služila samo za proveru, koja je urađena na 66.000 đaka.

"Mala matura će imati pretfazu, učenici su imali testove zatvorenog tipa da bi moglo lakše da se obavi onlajn, zadaci otvorenog tipa imaju za cilj da primenjuju znanja. Uradiće još jednu probu time što će 1. juna doći u školu, dati knjižicu, da pečatiraju sliku, nose dva testa kući – maternji i kombinovani test, pogledaće tipove pitanja da osete test. Drugog juna to donose u školu i rade matematiku po modelu koji je sličan prošle godine i nemaju šta da se brinu", rekao je Šarčević.

Podseća da se 17. 18. i 19. juna rade pravi testovi od 9 do 11 sati.

Oni su odštampani i bezbedni. Kaže da je štamparija u Zavodu za kvalitet. Inspektor donosi test u prisustvu školske uprave, radi se u ambijentu gde je prepisivanje svedeno na minimum, testovi se skeniraju, skeneri su u svim upravama i pregleda se putem softvera.

Šarčević kaže da je matura poludigitalna.

Govoreći o upisima na fakultete, prijave su onlajn i upis zahteva da papire povlače sami, aplikacije su postavljene, od 24. do 29. su upisi, a onda kreću prijemni do 5. jula.

Krajem godine se očekuje da i nastavnici dobiju povećanje plata.

"Više me interesuju platni razredi, tada možete nagraditi kvalitet", kaže on.

Govoreći o ekskurzijama sledeće godine, Šarčević kaže da je dao sugestiju da bude u našoj zemlji.

"Na kriznom štabu će biti govora šta sa maturskim ekskurzijama, i šta sa budućim ekskurzijama – napolje se neće ići, a od stepena bezbednosti ćemo videti stepen organizovanja", zaključio je Šarčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: