"Svet je na ivici hladnog rata"

Peking -- Kina i SAD su na ivici "novog hladnog rata" upozorio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty/ al bello
Foto: Getty/ al bello

On je izrazio žaljenje zbog obnove tenzija sa Vašingtonom oko epidemije koronavirusa.

Prvi oboleli od novog koronavirusa prijavljeni su krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu a od tada se virus proširio na celu planetu i od njega je umrlo oko 340.000 ljudi.

Predsednik SAD Donald Tramp poslednjih nedelja redovno optužuje kineske vlasti da su kasnile da prenesu presudne podatke o ozbiljnosti virusa čije širenje je po njemu moglo da se zaustavi.

"Pored pustošenja izazvanog novim koronavirusom politički virus se širi u SAD. Taj politički virus koristi svaku priliku da napadne i okleveta Kinu", rekao je novinarima šef kineske diplomatije ne navodeći ime američkog predsednika.

Napetosti između Pekinga i Vašingtona već su visoke poslednje dve godine zbog trgovinskog rata koji je pokrenuo Tramp, i u kome dve zemlje jedna drugoj uzajamno uvode dodatne carine na uvezenu robu što teško pogađa međunarodnu trgovinu.

Pandemija je popela tenzije između te dve svetske sile do novih vrhunaca.

"Neke američke političke snage uzimaju za taoca odnose između Kine i SAD i guraju dve zemlje na ivicu novog hladnog rata", sa krizom koronavirusa rekao je Vang Ji.

Tramp je pomenuo mogućnost da će tražiti od Pekinga da plati više milijardi dolara odštete zbog štete nanete pandemijom, i SAD traže međunarodnu istragu o poreklu virusa.

Vang je rekao da je Kina "spremna" na međunarodnu saradnju da se identifikuje izvor novog koronavirusa, dodajući da takva saradnja treba da bude lišena bilo kakvih političkih mešanja.

U ponedeljak je kineski predsednik Si Đinping rekao da podržava da se izvrši "sveobuhvatna procena" svetskog odgovora na novi koronavirus kada epidemija bude iskorenjena. U video poruci upućenoj godišnjoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije Si Đinping je odbacio svaki propust njegove zemlje u upravljanju epidemijom dajući uveravanja da je Kina uvek bila transparentna i odgovorna o tom pitanju.

strana 1 od 516 idi na stranu