Protest privrednika u Varšavi, policija ponovo hapsila

Poljska policija intervenisala je na protestu privrednika u Varšavi protiv mera kojima vlada nastoji da izađe na kraj sa epidemijom i ekonomskim posledicama.

Izvor: Beta
Podeli
 EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT
EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Uhapsila je organizatora protesta Pavela Tanajna.

Nekoliko stotina demonstranata na poziv kandidata za predsednika Poljske, preduzetnika Pavela Tanajna okupilo se poštujući propisani razmak od dva metra, sa maskama na licu ispred Palate kulture i nauke u Varšavi gde su doneli mrtvački kovčeg u koji su simbolično sahranili građanska prava.

"Ponašajte se kao da ste izašli u šetnju. Na stepenice polažemo krst od sveća i cveća. To je simbol krsta koji je svaljen na pleća građana", kazao je na početku protesta Tanajno.

Demonstrante su opkolile jake policijske snage upozoravajući preko megafona da je protest zbog sanitarnih mera povodom virusa korona nelegalan.

Iako su demonstranti skandirali da "šetnju još niko nije zabranio" policija je kordonima počela da razdvaja demonstrante u grupe kada su pošli u protestni marš centrom do palate poljskog predsednika Andžeja Dude.

Organizator Tanajno, koga su zajedno sa nekoliko novinara opkolili policajci, pozvao je broj za alarm 112 da se žali jer mu policija ne dozvoljava da ide kući, ali nakon svađe i pokušaja da se probije kroz kordon uhapšen je, dok je policija nastavila da razdvaja demonstrante i legitimiše ih.

"Nema pristanka na napade na policajce. Ako neko diže ruku na policajca tera nas na odlučnu reakciju. Potvrđujemo da je zbog napada na službeno lice tokom nelegalnog okupljanja uhapšen Pavel Tanajno", saopštio je poljskoj privatnoj televiziji Polsat portparol Glavne komande prestoničke policije Silvester Marčak.

Portparol je podsetio da je ceo protest bio nelegalan i rekao da je policija pribegla sili u slučajevima agresije demonstranata protiv policajaca.

Ovo je šesti protest poljskih privrednika nezadovoljnih zbog mera restrikcije u suzbijanju epidemije virusa korona a još više zbog mera koje je donela poljska vlada premijera Mateuša Moravjeckog kao pomoć zamrznutoj privredi.

Prvi put su se privrednici okupili krajem marta u protestu u automobilima i blokirali su Pozorišni trg u Varšavi, a pre nedelju dana okupili su se ispred Kraljevskog zamka sa namerom da odu do sedišta vladajuće stranke Pravo i Pravda, međutim, policija je tada intervenisala i suzavcem i privela 380 demonstranata.

Ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminjski odbio je kao dnevnopolitičke sve optužbe da je policija primenila neprimerenu grubu silu i naglasio da smatra da je takva reakcija odgovarala situaciji.

Poslanik opozicije Mihal Ščerba i senator Jacek Buri koji su danas došli da podrže demonstrante upozorili su da policija interveniše protiv protesta privrednika a mirno gleda kada se okupljaju ne poštujući razmak od dva metra i uprkos zabrani simpatizeri sadašnjeg predsednika Andžeja Dude, kao nedavno u mestu Garvolin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu