Borba za prevlast: Slabi li moć Amerike?

Pandemija koronavirusa šokirala je svet brzinom kojom se raširila planetom, a takođe ubrzava promene u ravnoteži globalne moći.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.05.2020.

17:23

Borba za prevlast: Slabi li moć Amerike?
Ilustracija: Depositphotos/ AntonMatyukha

Kako navodi CNN, promene se odvijaju na štetu Sjedinjenih Američkih Država.

Odnosi između SAD i Evrope, narušeni otkako je američki predsednik Donald Tramp pre tri godine došao u Belu kuću, pretrpeli su težak udarac u utorak tokom glasanja na godišnjem skupu SZO u Ženevi, kada je podržan pomirljiv stav evropskih zemalja prema Kini kada je reč o istrazi o izbijanju pandemije.

Nasuprot tome, nije prihvaćeno američko gledište da je potrebno oštrije nastupiti prema Pekingu, i to bi, kako ističe CNN u analizi, trebalo da bude znak za uzbunu u Vašingtonu.

Pandemija koronavirusa iznenada je pojačala dinamiku svakog geopolitičkog spora, a to se takođe odnosi na trosmernu borbu za prevlast između SAD, Evrope i Kine, navodi autor.

Osim što je Kinu okrivio za prikrivanje pandemije u ranoj fazi, Tramp je SZO optužio da je stala na stranu Pekinga, najavivši da će uskratiti finansiranje toj agenciji Ujedinjenih nacija.

Odluka evropskih zemalja da odbace američku politiku konfrontacije sa Kinom i SZO uticaće na obe strane koje priželjkuju pobedu na novembarskim predsedničkim izborima u SAD jer je, ko god da pobedi, Trampovim postupcima uticaj Amerike u svetu oslabljen.

Što se tiče najvećeg dela evropskih zemalja, Trampov haotičan odgovor na pandemiju i ispoljena osvetoljubivost kod njih su iskristalisali najdublju zabrinutost da se administracija sadašnjeg predsednika SAD kreće u pravcu koji ne bi sledila nijedna razumna demokratska zemlja, navodi takođe autor analize.

Iako to možda neće dovesti do pucanja u odnosima SAD i Evrope, moguće je da će pružiti priliku nekom drugom, poput Kine, da to iskoristi, ističe autor, koji takođe upozorava da će, ukoliko Tramp i ovoga puta pobedi na izborima, globalna moć SAD u budućnosti nastaviti da opada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: