Bajden se pokajao

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden brzo se pokajao zbog jučerašnje izjave da Afroamerikanci koji podržavaju predsednika Donalda Trampa "nisu crnci".

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Tom Brenner
Getty Images/Tom Brenner

Kako navodi AP, Bajden je spornu izjavu dao tokom gostovanja u jednom radijskom programu popularnom među afroameričkom zajednicom, a neki su je protumačili kao da on unapred pretpostavlja da će Afroamerikanci glasati za njega.

Pokušavajući da ispravi grešku, Bajden je kasnije tokom razgovora sa predstavnicima afroameričke privredne komore izjavio da podršku afroameričke zajednice "nikada ne bi uzeo zdravo za gotovo".

"Nije trebalo da se toliko pravim pametan. Niko ne bi trebalo da bude primoran da glasa za bilo koju stranku zbog svoje rasne ili verske pripadnosti ili porekla", rekao je Bajden.

Time ipak nije uspeo da izbegne kritike republikanaca - Tim Skot, Trampov pristalica i jedini republikanski senator koji je Afroamerikanac, izjavio je da je šokiran i iznenađen Bajdenovom izjavom.

"Kada sam to čuo nisam mogao da verujem da bi pao tako nisko da ljudima govori šta treba da rade, kako da razmišljaju i šta znači biti crnac", rekao je Skot.

Međutim, mali su izgledi da će posle ovoga doći do nagle promene u raspoloženju birača Afroamerikanaca u korist Trampa, koga, prema rezultatima jedne nedavne ankete, podržava samo 14 odsto pripadnika te populacije, dok 84 odsto njih ima negativno mišljenje o njemu.

S druge strane, 75 odsto registrovanih glasača Afroamerikanaca naklonjeno je Bajdenu, dok 21 odsto ima suprotno gledište.

Ima onih koji tvrde da će Bajdenu sada biti teže da na izborima zadobije podršku neodlučnih Afroamerikanaca, ali je jasno da bi njegova izjava da je među njegovim potencijalnim kandidatima za potpredsednika SAD nekoliko Afroamerikanki, kao i obećanje da će Vrhovni sud prvi put u svom sastavu imati sudiju Afroamerikanku, mogli motivisati Afroamerikance da glasaju za njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu