Otkriveno kako je Ukrajinac opustošio bankomate u Crnoj Gori

Apelacioni sud CG produžio je pritvor ukrajinskom državljaninu I. J. (39), optuženom da je sa dvojicom saučesnika iz više bankomata ukrao više od 135.000 eura.

Izvor: Vijesti
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ Chalabala
Ilustracija: Deposit photos/ Chalabala

Pritvor mu je produžen nakon što je protiv njega i okrivljenih Č. V. i B. A. podignuta optužnica kojom se terete da su počinili produženo krivično delo računarska prevara, prenose Vijesti.me.

Prema navodima optužnice lemilicom su izrezali deo iznad displeja, potom otopili plastični dio bankomata banke i kroz napravljeni otvor došli do računarskog sistema. Nakon što su se povezali na računarski sistem bankomata, zadali su mu komandu da isplati sav novac.

U rešenju o produženju pritvora piše da je okrivljeni I. J. osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo koje mu je stavljeno na teret. Odnosno, da je u oktobru 2019. u Podgorici, Tivtu i Budvi, sa Č. V. i B. A. uneo računarski podatak i time uticao na rezultate elektronske obrade, prenos podataka i funkcionisanje računarskog sistema filijale banke, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 evra.

Ukrajinski državljanin I.J. i Č.V. optuženi su da su 5. oktobra prošle godine, oko 23 sata u Podgorici, otopili plastični deo bankomata banke i kada su se povezali na računarski sistem, bankomatu zadali komandu da isplati sav novac - isplaćeno im je 63.670 evra.

Isto su učinili i 20. oktobra u Tivtu i Budvi. Te noći, oko 3 sata iza ponoći su iz bankomata NLB banke u Tivtu, na isti način, ukrali 43.200 evra, a sat kasnije iz bankomata iste banke u Budvi 30.000 evra.

Optuženi ukrajinski državljanin tokom odbrane nije sporio da su on, Č. V. i B. A. počinili krivično delo na način kako je to predstavljeno optužnicom, ali tvrdi da je njegova uloga bila da vozi i vodi računa da niko ne naiđe.

strana 1 od 146 idi na stranu