Kon: Treba da se potpuno opustimo, mislim da se nećemo vraćati u vanredno stanje VIDEO

Epidemilog dr Predrag Kon očekivao je da će "dan gašenja epidemije" doći ranije, ali, kako kaže, obradovao se kada je došao,

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

"Sećate se kada sam u 6. nedelji rekao da smo na poluvremenu. Sada je 12. nedelja i polako završavamo to drugo poluvreme", rekao je on i dodao da nam "nisu potrebni produžeci".

Kon kaže da situacija u Srbiji "nije loša", ali i da ćemo imati još smrtnih slučajeva.

Takođe, očekuje da će se virus preko leta javljati sporadično.

"Slabi mogućnost njegovog prenošenja, ali to nema veze sa samim virusom nego sa godišnjim dobom. Što se tiče samog virusa su neke činjenice koje, međutim, spadaju u utisak. Nemaju nikakvih dokaza da je virus oslabio u smislu da se genetski promenio pa izaziva slabije oboljenje", izjavio je.

Kon ističe da nije cilj manje otkrivenih, nego manje mrtvih.

"Moraće da se radi revizija mrtvih, po celom svetu. Ukoliko to bude moguće. Kada će i da li će, to će potrajati", reakao je on.

Kon je osudio one koji smatraju da "umiru stariji, oni koji i 'treba da umru'"

"Najodratnija rečenca. Takvo razmišljanje uopšte nije retko. Da smo takav stav zauzeli od početka morali bismo da ga branimo do kraja. Švedska sada najbolje stoji što se tiče kolektivnog imuniteta, ali to je danak u životu", izjavio je on i ocenio to kao surovo.

Povodom drugog talasa kaže da je "zabrinut, ali ne i uplašen".

"Treba da zaboravimo, uopšte i na drugi talas. Da se opustimo potpuno preko leta. Treba da budemo spremniji za drugi talas. Neki misle da ćemo isto raditi kao i za prvi, ali ja to ne mislim i sačuvaću to dok ne dobijemo rezultate šta se dešava na južnoj hemisferi", rekao je Kon i dodao da misli da se nikada nećemo vratiti u vanredno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu